logo_SP_futbal_2010_afrikaBekam napao sudiju, Overat slavi pravednog Boga

 

Gol koji Franku Lampardu i Englezima urugvajski linijski sudija Maurisio Espinosa nije priznao izveo je na svetlo dana englesko prokletstvo iz 1966. godine. Tada je Geof Hurst, napadač ekipe u sastavu Sira Alfa Remseja, „zabio“ za 3-2 vođstvo u produžetku finalne utakmice Svetskog prvenstva. Ponovljene snimke i kamere iz alterntivnog ugla u to vreme nije bilo i pitanje fantomskog pogotka koji je Englezima doneotitulu nikada nije definitivno razrešeno.

Igrač Vest Hema uputio je, poput Lamparda u nedelju u Blomfontejnu, udarac od stativu negde oko gol linije. Nemački fudbaleri koji su bili blizu oduvek tvrde da o golu nije bilo reči.

Povezana vest:  Džajić: Do titule uz jedinstvo igrača, uprave i navijača

Mladi Franc Bekenbauer tada je za Nemce igrao libera, slobodno lutajući terenom po vlastitom instinktu. Tačno 44 godine kasnije kaže:

-Naravno da sam pomislio na 1966. godinu, na ironiju istorije. Bogu hvala što smo nakon ovog slučaja zabili dva gola. To će malo olabaviti diskusije – rekao je Franc Bekenbauer, koji je odmah u poluvremenu, kao gost komentator na nemačkom Skyu, priznao da je gol evidentan, da je lopta ušla u unutrašnjost gola gotovo pola metra i da je drugi pomoćni sudija to morao da vidi.

Povezana vest:  Drulović: Rano je da Živković napusti Partizan

Takođe je, međutim, istakao:

-Ono što je za nas bitnije, svakako je činjenica da smo Engleze nadigrali u svakom aspektu fudbalske igre.

Gola u finalu igranom na Vembliju 1966. godine, koji je Englezima doneo jedini naslov u istoriji i „začarao“ buduće generacije engleskih fudbalera na velikim takmičenjima, setio se i drugi veliki igrač sa terena u toj utakmici, tada 22-godišnji brilijantni kreator nemačke igre Volfgang Overat, danas 66-godišnji predsednik Bundesligaša Kelna:

-Ovo je jednostavna potvrda da ima pravde i da ima dragog Boga na nebu, koji uvek dovede stvari u ravnotežu, makar za to ponekad treba pričekati malo poduže, pa čak i 44 godine. Nepravda sa Vemblija praktično je od tada zaboravljena, iako je ja nikad nisam zaboravio, s obzirom na to da nam je uzela titulu svetskih prvaka.

Povezana vest:  Janković: Svestan sam rizika, ali Zvezda je najvažnija

Nemački dnevnik Bild objavio je što o svemu misli Dejvid Bekam, fudbaler u civilu na klupi engleske reprezentacije:

-Srami se! – dobacio je 35-godišnji igrač drugom pomoćnom sudiji Espinosi pri ulasku igrača u svlačionicu, po završetku prvog poluvremena.