cristiano_ronaldo_por_vs_ob_slSP JUŽNA AFRIKA

 

Stari rivali sa Pirinejskog poluostrva u osmini finala

 

U poslednjoj utakmici osmine finala šampionata sveta u Južnoj Africi sutra će se u Kejptaunu sastati dva velikana evropskog fudbala i stari rivali sa Pirinejskog poluostrva – reprezentacije Španije i Portugalije.

Poslednji put ove dve ekipe su na velikim takmičenjima odmerile snage u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Portugaliji 2004. godine. Tada su domaćini turnira pobedili sa 1:0 i eliminisali „komšije“ već na početku šampionata.

Situacija se za šest godina dosta promenila, a Španci su sa titulom evropskog prvaka doputovali u Južnu Afriku kao prvi favoriti za osvajanje planetarnog trona.

Iako su izabranici selektora Visentea del Boskea doživeli neprijatan poraz na stratu od Švajcarske, u nastavku su uspeli da zauzmu prvo mesto u grupi.

Španski novinari dugo su se bavili povratkom povređenog napadača engleskog Liverpula Fernanda Toresa na teren, a kada je 26. godišnji fudbaler najzad zaigrao na red je došla priča o njegovoj slaboj realizaciji prilika za gol u dosadašnjem toku turnira.

Povezana vest:  Murinjo: PSŽ je favorit

U brojnim analizama poredi se učinak Davida Vilje, prvog strelca šampionata Evrope 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj koji je do sada postigao tri pogotka, i Toresa uz isticanje da su obojica imali pođednak broj šansi.

-Nije nimalo lako zaigrati u prepoznatljivoj formi nakon teške povrede – napomenuo je Tores i dodao da će uz naporan rad sigurno uspeti da se domogne odlične forme koja ga je krasila u prethodne dve godine.

Bez obzira na kritike novinara, selektor Del Boske neće menjati napadački tandem ni protiv Portugalije.

Španci tvrde da im ne smeta breme favorita i dodaju da je njihov cilj plasman u samu završnicu Mundijala, što iziskuje trijumfe i protiv jakih ekipa poput Portugalije.

Povezana vest:  Važne pobede Donjeg Srema i OFK Beograda

-Do sada smo igrali sasvim solidno, ali da bi ostvarili cilj moraćemo da budemo još bolji. Očekuju nas teški dani nakon kojih ćemo znati gde nam je mesto u međunarodnom fudbalu – rekao je Del Boske.

Selektor „crvene furije“ nije se složio sa konstatacijama prema kojima su portugalski reprezentativci „suviše zauzeti individualnim izdanjima“, oceniviši da se radi „o dobro organizovanom timu.“

-Portugalija nije samo Kristijano Ronaldo. Njihov državni tim se veoma dobro brani i ume da izvede ubojite kontranapade od kojih se sutra moramo paziti – naveo je Del Boske.

Selektor Portugalije Karlos Keiroš odlično pozanje španske fudbalere, s obizroom da je u karijeri sa klupe predvodio madridski Real.

Povezana vest:  Prosinečki: Suđenje nije moj problem

-Nalazimo se u situaciji u kojoj pobednik dobija sve, a poraženom ne ostaje ništa – rekao je Keiroš i dodao da su njegovi izabranici „motivisani i pripremljeni za sve okolnosti“.

Portugalija nije blistala u kvalifikacijama, ni tokom priprema, kao ni u prvoj fazi takmičenja. Ubedljiva pobeda protiv nejake Severne Koreje (7:0) bila je dovoljna Portugalcima za plasman u osminu finala, a za veći domet potreban je podvig u duelu sa evropskim prvakom.

Utakmica Španija – Portugalija igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Grin Point“ u Kejptaunu, a sudiće Hektor Baldasi (Argentina) sa sunarodnicima Rikardom Kasasom i Hernanom Majdanom.

Verovatni sastavi:

Španija: Kasiljas, Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, Buskets, Martines, Ćavi, Inijesta, Fernando Tores, Vilja.

Portugalija: Eduardo, Paulo Fereira, Bruno Alveš, Rikardo Karvaljo, Koentrao, Pepe, Raul Meireleš, Tjago, Ronaldo, Simao, Lijedson.