spanija_slavljeSP JUŽNA AFRIKA

 

Španija u četvrtfinalu, Portugalija pakuje kofere

 

Španska reprezentacija izborila je nastup u četvrtfinalu Svetskog fudbalskog prvenstva minimalnom 1-0 pobedom protiv Portugalije. Za polufinale će igrati protiv Paragvaja koji je danas posle penala izbacio Japan..

Premijerni susedski susret ovih reprezentacija igran van evropskih granica pogotkom u 63. minuti rešio je novi napadač Barselone David Vilja. Gol jebio rezultat nebrojenih akcija koje je „furija“ vršila nad portugalskom reprezentacijom. Samo koji trenutak ranije u prilikama su se smenjivali Vilja, Ljorente, Injesta, međutim, svi su ti pokušaji ostali nedorečeni.

Povezana vest:  Vidić se oporavlja, počeo lagano da trenira sa ekipom

Mreže su tako mirovale sve do sjajnog prodora Vilje koji se svojim 42. golom za „furiju“ dodatno primaknuo vrhu tabele najboljih španskih strelaca svih vremena. Drži ga legendarni Raul s dva gola više. Loptu je Vilja smestio iza golmana Eduarda iz drugog pokušaja nakon što ga je petom proigrao Ćavi.

kristijano_ronaldo_tugaVođstvo je Špancima otvorilo vrata koja vode među osam najboljih. Saznanje da su pobedili u 40 poslednjih utakmica u kojima su imali uvodnu prednost dalo im je mirnoću, ali i lepršavost u igri, pa je u drugom poluvremenu na Green Point stadionu u Kejp Taunu zapravo igrala samo jedna ekipa.

Povezana vest:  Fabio Kapelo otpisao Dejvida Bekama

Kristijano Ronaldo bio je primetan tek na mahove, a niti ostatak portugalske reprezentacije, kojoj je pripao tek završni deo prvog poluvremena, nije pokazao mnogo više. Ostali su i na 39 posto poseda lopte, te na deset pokušaja za gol manje od svojih istočnih suseda (9-19).

Nervoza na kraju ove utakmice rezultirala je i crvenim kartonom Ricarda Košte iz Portugalije. Razlog je bio udaranje laktom suparničkog igrača.

Povezana vest:  Mečevi u Južnoj Africi odloženi do sahrane Mandele

david_vilja_golDodajmo i da je Viljin gol bio tačno 200. koga su na utakmicama svetskih prvenstava postigli igrači iz španskog prvenstva. Jači u tom statističkom podatku samo su igrači engleskog Premiershipa i Nemačke Bundeslige.

Ukupno je ovo bio 34. međusobni susret Portugalije i Španije. „Furija“ je daleko bolja sa šesnaest pobeda i dvanaest remija.

S jedinim porazom na Mundijalu i samo jednim primljenim golom Portugalci moraju da pakuju kofere, a Španija nastavlja pohod na duplu krunu. Evropski prvaci će u subotu na Elis Parku izaži na megdan Paragvaju.