special_olympics_logoPredstavnik Srbije Dejan Radu na Kupu jedinstva Specijalne olimpijade u Južnoj Africi
Dejan Radu, reprezentativac Specijalne olimpijade Srbija, učestvovaće u uvodnom meču  Kupa jedinstva Specijalne olimpijade na stadionu Kejptaun u Južnoj Africi 3. jula, neposredno pre četvrtfinalnog meča FIFA svetskog prvenstva 2010. Pored sportista –  specijalnih olimpijaca, u meču koji organizuje kompanija Coca-Cola, će učestvovati brojne fudbalske legende i poznate ličnosti sa ciljem da podrže inkluziju i prihvatanje osoba ometenih u mentalnom razvoju.
-Veoma sam srećan što je upravo on izabran da putuje u Južnu Afriku. Za njega je velika stvar to što će biti učesnik Svetskog prvenstva i što će mu se ostvariti san da igra pred tolikim brojem ljudi, kao i da bude sa našom reprezentacijom, što je njegova najveća želja. Nadam se da će mu se u Africi ostvariti još jedan san – da upozna Nikolu Žigića – rekao je direktor Specijalne olimpijade Srbija, Aleksandar Stanojević.
Kroz svoju fudbalsku veštinu koju će pokazati na Kupu jedinstva, Dejan će skrenuti pažnju na značaj Specijalne olimpijade koji Coca-Cola prepoznaje još od osnivanja ove olimpijade 1968. godine, čiji je globalni partner. Kako bi predstavila dostojanstvo i sposobnosti ljudi ometenih u mentalnom razvoju svuda u svetu, Coca-Cola ovom projektu pruža veliku podršku, a u Srbiji već godinama podržava tim Specijalne olimpijade Srbija koji postiže zapažene uspehe.
Da podsetimo, Specijalna olimpijada je međunarodna organizacija koja podstiče i angažuje ljude sa mentalnim poteškoćama, i širom sveta promoviše njihovo prihvatanje, razumevanje i poštovanje. Specijalna olimpijada Srbija postoji od 2002. godine i kontinuirano radi na povećanju broja sportista, klubova, trenera i takmičenja, kao i uvođenju novih sportova. Pored toga, Specijalna olimpijada organizuje više od 20 lokalnih takmičenja godišnje u raznim sportovima (košarka, fudbal, atletika, stoni tenis), u kojima učestvuje više od 1.000 sportista. Na godišnjem nivou organizuje se najveći sportski događaj, Nacionalne igre, na kojima se sportisti takmiče u navedenim sportovima.
Povezana vest:  Zagorčić: Potajno smo priželjkivali Plzenj