holnadija_slavljeSP JUŽNA AFRIKA

 

Holanđani se radovali u Beogradu

 

Pobeda reprezentacije Holandije nad Brazilom (2:1) u četvrtfinalu fudbalskog prvenstva sveta u Južnoj Africi izazvala je veliku radost ne samo u Port Elizabetu i „zemlji lala i vetrenjača“, već i među malobrojnim navijačima u Beogradu.

Grupa pristalica „narandžastih“ u popularnom „Sport kafeu“, na čelu sa ambasadorom Holandije u Beogradu Ronom van Dartelom, od samog početka susreta bila je mnogo bučnija od navijača petostrukih šampiona, iako su navijači Brazila, obučeni u majice i dresove sa obelžjima svoje zemlje, bili daleko brojniji.

Povezana vest:  Murinjo: Mislio sam da kažem prvi, a ne pravi Ronaldo

Već u sedmom minutu utakmice poskočili su Brazilci koji su se danas zadesili u tom beogradskom lokalu, ali je njihova radost bila kratkog daha i uzaludna, pošto je pogodak Robinja poništen zbog ofsajda.

Samo dva minuta kasnije sa obale Indijskog okeana stigla je vest koja je razgalila navijače „karioka“. Ovoga puta Robinjo nije bio u ofsajdu i Brazil je poveo.

Sve do kraja prvog poluvremena brazilski navijači, koje je predvodio ambasador Dante Koeljo da Lima, imali su mnogo više razloga za zadovoljstvo, ali se uporni Holanđani nisu predavali ni na terenu, ni na tribinama, ni za svojim stolovima u Beogradu.

Povezana vest:  Fudbalski reprezentativci Argentine bojkotuju medije

U nastavku utakmice priča se promenila. Već na početku drugog poluvremena defanzivac Brazila Žuan nespretno je zahvatio loptu i savladao svog golmana Žulija Cezara.

Bio je to znak za potpunu konfuziju „karioka“ na terenu, što su osetili i Holanđani u srpskoj prestonici. Bodrenjem, razvijanjem šalova i zastava sa ispisanim rečima patriotskih pesama, navijači odeveni u narandžasto kao da su osetili da i njihova pomoć mnogo znači ljubimcima, koji su se u dalekom Port Elizabetu borili za preokret.

Povezana vest:  FIFA RANG LISTA, Srbija 28. na listi FIFA, skok od 15 mesta

Atmosferu su ukrasile i beogradske „vuvuzele“, čiji su se zvuci najviše čuli u 68. minutu kada je Vesli Snajder postigao pogodak za prolaz „lala“ u polufinale.

Nakon dve uzastopne eliminacije od Brazila, 1994. i 1998. godine, danas se konačno raduju Holanđani širom sveta povodom velikog uspeha nacionalne fudbalske reprezentacije.