Xabi_Alonso _Spain_Edgar_Barreto_ParaguaySP JUŽNA AFRIKA

 

Španija u polufinalu posle pobede nad Paragvajem

 

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, pošto je večeras u Johanesburgu pobedila Paragvaj sa 1:0.

Gol je postigao David Vilja u 83. minutu. Španija će u polufinalu igrati protiv Nemačke, koja je ranije danas pobedila Argentinu sa 4:0. U drugom polufinalu sastaju se Urugvaj i Holandija.

Utakmica u Johanesburgu neće biti skoro zaboravljena, najviše zbog promašenih penala, ali i grešaka sudije Karlosa Batresa iz Gvatemale.

Utakmica je bila jako uzbudljiva, iako je prvo poluvreme i početak drugog bilo vrlo siromašno događajima. Najuzbudljiviji trenutak desio se u 41. minutu, kada je Nelson Valdes pogodio mrežu Španaca, ali gol nije priznat zbog ofsajda.

Povezana vest:  Real pobedio Atletiko u gradskom derbiju Madrida

„Šahovska partija“ sa malo pravih prilika prekinuta je u 58. minutu, kada je počela serija penala, koje je donela uzbuđenja u meč.

Prvo je Đerard Pike u šesnaestercu srušio Oskara Kardosa kada ga je povukao za ruku, a Baters je pokazao penal. Kadroso je izveo penal, ali je slabo šutirao, tako da je Iker Kasiljes uhvatio loptu.

Justo_Villar_ParagvajVeć u sledećem napadu dosuđen je penal na drugoj strani, kada je Vilja ušao u šesnaesterac, gde ga je srušio Antolin Alkaraz.

Ćabi Alonso postigao je gol, ali je Batres prekinuo radovanje Španaca i pokazao da penal treba da se ponovi, jer je odbrana Paragvaja ušla u šesnaesterac pre vremena.

Alonso je šutirao ponovo, ali je golman Husto Viljar pročitao njegovu nameru i odbio loptu, na koju je naleteo Serhio Ramos, koji je pogodio Paula Da Silvu.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Brazil pobedio Obalu Slonovače

Tu, međutim, nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je do odbijene lopte došao Sesk Fabregas, ali ga je Viljar srušio u šesnaestercu, ali sudija Batres nije ništa svirao.

Ponovljeni snimak pokazao je malo kasnije da je prilikom penala Paragvaja nekoliko igrača Španije pre vremena ušlo u šesnaesterac, tako da je sudija prema istom kriterijumu mogao da ponovi i taj udarac.

Posle svega toga utakmica je živnula i delovalo je da je samo pitanje trenutka kada će biti postignut gol.

To se desilo u 83. minutu, kada je Andres Inijesta ušao u šesnaesterac i dodao loptu Pedru Rodrigesu. Vezni igrač Barselone pogodio je stativu, a lopta se odbila do Davida Vilje, koji je takođe pogodio okvir gola, ali unutrašnju stranu, tako da je lopta završila u mreži.

Povezana vest:  Zaneti: Retki su predsednici kao što je Morati

Paragvaj je imao dobru šansu u 89. minutu, kada je Lukas Barios šutirao, a Kasiljas je uspeo samo da odbije loptu, koja je došla do Rokea Santa Krusa, čiji je šut španski golman nogom odbranio i poslao u korner.

Paragvaj: Viljar, Veron, Morel, Kardoso, Bareto (Vera, 64), Alkaras, Santana, Da Silva, Kaseres (Barios, 84), Riveros, Valdes (Santa Crus, 72).

Španija: Kasiljas, Ramos, Kapdevila, Pujol (Marćena, 84), Pike, Buskets, Alonso (Rodriges, 75), Eernandes, Inijesta, Vilja, Tores (Fabregas, 56).