Napadač Atletiko Madrida Antoan Grizman, igrač Barselone Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo iz Real Madrida ušli su u najuži izbor za Najboljeg fudbalera godine u izboru Fife, saopštila je danas Svetska fudbalska federacija.

Mesi i Ronaldo su u prethodnih osam sezona osvajali ovu nagradu, koja se dodelju najboljem fudbaleru sveta u prethodnoj godini. Oni su sedam puta u prethodnih osam sezona bili na prve dve pozicije. Mesiju je do sada pet puta pošlo za rukom da osvoji ovu nagradu, dok je Ronaldo triput bio najbolji.

Povezana vest:  Nikolić više nije trener Vojvodine

Grizmanov Atletiko Madrid, ali i reprezentacija Francuske, prethodnog leta su poraženi u finalima Lige šampiona, odnosno Evropskog prvenstva od Ronaldovog Reala, odnosno Portugala. Dobitnika biraju kapiteni reprezentacija, selektori, novinari i navijači putem interenta, a nagrada će biti dodeljena 9. januara 2017. godine.

U najužem izboru za trenera godine nalaze se trener Real Madrida Zinedin Zidan, trener Lestera Klaudio Ranijeri i selektor Portugala Fernando Santoš. Za najbolju fudbalerku u prethodnoj godini nominovane su Nemica Melani Beringer, Karli Lojd iz SAD i Brazilka Marta. Sve tri kandidatkinje zabeležile su više od 100 nastupa za reprezentacije.

Povezana vest:  Loris produžio ugovor sa Lionom do 2015. godine

U najužem izboru za najboljeg ženskog trenera nominovane su Nemica Silvija Najd, Amerikanka Džil Elis i Švedjanka Pija Sundhage.

Fifa je od ove godine više ne dodeljuje nagradu Zlatna lopta (Fifa Ballon d’Or), jer su okončali šestogodišnju saradnju sa magazinom „Frans fudbal“ (France Football) koji je zadržao prava na naziv i nagrade igračima.

Povezana vest:  Abramovič dobio sudski spor sa italijanskim novinama