FUDBALSKA-LOPTAEP REGION

Mogu li Srbija, BiH i Hrvatska da organizuju EP?!

 

Mogu li Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska da organizuju prvenstvo Evrope u fudbalu, pitanje je na koje u ovom trenutnu niko u regionu neće dati negativan odgovor.

U anketi koju je sproveo Dojče vele, zvaničnici nacionalnih fudbalskih saveza tri države veruju da bi, uprkos brojnim izazovima, Srbija, BiH i Hrvatska mogle zajednički da organizuju prvenstvo Evrope.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić podseća da veliki broj članica UEFA živi i radi na ovim prostorima.

-Zato bi bila kvalitetna i izuzetno dobra odluka UEFA da se opredeli za jedno takvo takmičenje. Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, mi takvu ideju podržavamo – kaže Karadžić.

Povezana vest:  Krstajić: Nemam problem ni s jednim igračem

Predsednik Fudbalskog saveza BiH Sulejman Čolaković oduševljen je idejom da tri države zajednički organizuju jedno tako veliko takmičenje.

-Ako FIFA i UEFA budu hteli da prepoznaju ovu našu sportsku i političku zbilju i ružnu blisku prošlost, mislim da bi mi bili najozbiljniji kandidati za organizaciju prvenstva. U toj priči bi bila važna i poruka da sport veže i zbližava ljude – kaže Čolaković.

Generalni sekretar Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić ne odbacuje ideju, ali ističe da bi trebalo sprovesti odgovarajuće procedure u svakoj od država.

-Pošto je organizacija takvog takmičenja veoma obimna i složena, jasno je da nijedan savez to ne bi mogao da radi sam, već bi morao da ima logističku podršku svoje vlade – ističe Srebrić.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, Karte za Slovan od utorka

U Ministarstvu sporta Srbije kažu da je na primeru Južne Afrike vidljivo kako sport može pozitivno da transformiše društvo. Ministarka Snežana Samardžić Marković smatra da je ideja odlična i da bi zajednička organizacija prvenstva Evrope bio veliki, pre svega finansjski izazov.

-Mislim da više nema političkih izazova i da bi to bio integracioni, kohezioni faktor. Jedva čekam da vidim kakvo će biti iskustvo Ukrajine i Poljske i onda ćemo moći jednu takvu vrstu analize da primenimo i kod nas – kaže Samardžic Marković.

Srbija i BiH još nisu zakonski uredile sport, a BiH nema ni ministarstvo za sport. Suad Džafić iz Sektora za sport pri Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija pozdravlja tu ideju.

Povezana vest:  Zvezda u Šapcu, Partizan dočekuje Napredak

„Mislim da bi to bila veoma interesantna kandidatura, ukoliko se slože Srbija i Hrvatska“, kaže Džafić.

Idejom zajedničke kandidature tri države oduševljeni su zvaničnici BiH i Srbije, dok su u oni u Hrvatskoj uzdržani, ali je jedinstven stav da bi takva manifestacija unapredila sportsku infrastrukturu u regionu, približila te države i rezultirala konkretnom finansijskom dobiti.

-Ako Srbija, BiH i Hrvatska prepoznaju zajednički interes i prednosti takve sportske manifestacije, kandidaturu za organizovanje prvenstva Evrope mogle bi da podnesu za 2020. godinu – zaključuje se u komentaru Dojče vele.