zoran_lakovic_gensek_FSSZoran Laković o organizaciji EURO 2020.

 

Generalni sekretar naše organizacije dao je svoj komentar na mogućnost da EP 2020. godine zajednički organizuju Srbija, BiH i Hrvatska

Temu koja se pojavila u medijima, o mogućnosti da Evropsko prvenstvo 2020. zajednički organizuju Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, prokomentarisao je i Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

-Lepa ideja, bila je prva i logična reakcija. Drugo, drago mi je da se vidi kako se mi, iz regiona, lako dogovorimo na razne teme. Pozitivne su reakcije svih na mogućnost da se tako nešto organizuje. Ali, to je za sada zaista tek samo mogućnost. Nikakvih kontakata sa kolegama iz bivših jugoslovenskih republika o ovom nismo imali, logično je ni sa predstavnicima UEFA. Naravno, mi smo za afirmaciju svake pozitivne ideje koja je u službi prosperiteta fudbala – rekao je Zoran Laković.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP, Italija pobedila Sloveniju u Ljubljani

Generalni sekretar naše organizacije ponudio je potom nekoliko argumenata koji ilustruju dužinu puta do realizacije ove ideje.

-Fudbalski savez Turske nedavno je četvrti put podneo kandidaturu za organizaciju evropskog prvenstva. I, kao što je poznato, nisu dobili organizaciju EP 2016. jer je pobednik bila Francuska. A, kandidaturu Turske podržala je njihova Vlada. Bio je to državni projekat za koji su potpisane garancije o investiciji vrednoj 20 milijardi evra! Planirano je da se grade ili rekonstruišu stadioni, obnove aerodromi, putevi, železnica, metro… Do detalja bi bio zadovoljen svaki kriterijum koji pred potencijalne organizatore postavlja UEFA. I, opet, je Fudbalski savez Turske, uprkos svim ovim činjenicama morao da se pomiri da ostaje bez organizacije evropskog prvenstva. Tako da, lepo je pričati o lepim idejama, realizacija je problem. Bilo bi to sjajno za fudbal u regionu, za ekomonije svih država. Jasan je i plus u regionalnoj saradnji na čemu se takođe insistira, ali, naglašavam, dug je put do dobijanja organizacije tako velikog takmičenja. Upravo zbog činjenice da smo svesni dužine tog puta, nismo se do sada ozbiljnije upuštali u razradu mogućnosti koja se pojavila u medijima – naglasio je Zoran Laković.

Povezana vest:  Klose završio reprezentativnu karijeru