lionel_messi_argentina_vs_greceDOSADAŠNJI OSVAJAČI ZLATNE LOPTE

Čeka se novo ime

 

Generalni sekreatr FIFA Jérôme Valcke i  direktor adidas  grupe  Herbert Hainer objavili su listu od 10 igrača nominovanih za adidas Zlatnu loptu FIFA Svetskog kupa 2010, na press konferenciji održanoj u adidasovom Jo’bulani centru u Johanesburgu. adidas Zlatna lopta predstavlja zvaničan FIFA trofej za „Najboljeg igrača takmičenja“. Desetoricu najboljih izabrala je specijalna FIFA tehnička grupa, u čijem sastavu se nalaze fudbalski eksperti: Kalusha Bwalya, Christian Karembeu, Jomo Sono i Gérard Houllier.

Nominovani za trofej FIFA Svetskog kupa 2010, adidas Zlatnu loptu, su: Diego Forlan (URUGVAJ, 10), Asamoah Gyan (GANA, 3), Andres Iniesta (ŠPANIJA, 6) , Lionel Messi (ARGENTINA, 10), Mesut Özil (NEMAČKA, 8), Arjen Robben (HOLANDIJA, 11), Bastian Scheweinsteiger (NEMAČKA, 7), Wesley Sneijder (HOLANDIJA, 10), David Villa (ŠPANIJA, 7), XAVI (ŠPANIJA, 8).

Povezana vest:  Koreja i psihološki pritisak protivnici za oprez

Direktor adidas grupe, Herbert Hainer, izjavio je: „Svetsko prvenstvo je za adidas izuzetno uspešno , i to u svakom smislu: i što se tiče naših timova i igrača, kao i u smislu prodaje. Igrači koje adidas sponzoriše, David Villa, Xavi, Diego Forlan i Bastian Schweinsteiger, ostavili su svoj pečat na ovom prvenstvu i drago mi je što se nalaze među 10 nominovanih za adidas Zlatnu loptu. Naše poslovanje u oblasti fudbala sve više raste širom sveta. Trenutno očekujemo rekordnu prodaju od najmanje 1,5 milijardi evra u kategoriji fudbala, čime uvećavamo našu lidersku poziciju u najpoznatijem sportu na svetu.“

Povezana vest:  EP FRANCUKSA 2016, Uefa osudila nerede navijača u Lilu i pohvalila policiju

Akreditovani novinari odrediće svojim glasovima ko dobija adidas Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu loptu. Pobednici će biti proglašeni 11. jula, posle finalne utakmice.

Desetorica nominovanih naslikani su na posebnoj slici, koja će biti prodata na humanitarnoj aukciji preko interneta www.ebay.co.uk/adidas46664auction. Sav prihod ići će za fond Nelsona Mendele, pod nazivom 46664.

 

Povezana vest:  Silna Malaga u gornjem domu Primere

Prethodni dobitnici adidas Zlatne lopte:

1982 FIFA World CupT Španija: Paolo Rossi (Italija)

1986 FIFA World CupT Meksiko: Diego Maradona (Argentina)

1990 FIFA World CupT Italija: Salvatore Schillaci (Italija)

1994 FIFA World CupT SAD: Romario (Brazil)

1998 FIFA World CupT Francuska: Ronaldo (Brazil)

2002 FIFA World CupT Koreja / Japan: Oliver Kahn (Nemačka)

2006 FIFA World CupT Nemačka: Zinedine Zidane (Francuska)