diego_forlan_urugvaj_111SP JAR

Danas na programu meč za treće mesto

 

U utakmici za treće mesto na fudbalskom šampionatu sveta u Južnoj Africi danas se u Port Elizabetu sastaju bivši svetski prvaci, reprezentacije Urugvaja i Nemačke. U oba tima uoči duela za bronzano odličje ističu da će se boriti „za ponos“ i da žele da dobre igre na Mundijalu krunišu osvajanjem medalje.

Urugvaj je poslednjii put bio na pobedničkom postolju 1950. godine u Brazilu, kada je državni tim te zemlje zadivio čitav svet i postao planetarni prvak uskrativši, pritom, slavlje selekciji domaćina na prepunoj „Marakani“.

Nemački uspon ka vrhu svetskog fudbala počinje već na narednom šampionatu, 1954. godine u Švajcarskoj, na kome su „panceri“ priredili jedno od najvećihh iznenađenja osvojiviši pobednički pehar.

Zanimljivo je da su se pre 40 godina, na Mundijalu u Meksiku, u utakmici za treće mesto sastali sutrašnji rivali, a pobedila je reprezentacija Zapadne Nemačke sa 1:0. Junak tog trijumfa „pancera“ bio je Volfgang Overat, koji je zatresao mrežu „urusa“ u 26. minutu.

Povezana vest:  Šinđi Ono potpisao za Vest Sidnej

Susreti za treće mesto često se nazivaju „utešnim finalom“, ili duelom „razočaranih timova.“ Po pravilu do bronzane medalje dolazi tim koji uspe da u kratkom periodu potisne tugu zbog eliminacije u polufinalu.

Selekcije Urugvaja i Nemačke verovatno će imati nešto lakši zadatak, s obzirom da su u polufinalu nadigrane i da skoro nisu imale nikakve šanse da eliminišu po kvalitetu bolje rivale – Holandiju i Španiju.

Glavna nada Urugvajaca i sutra će biti Dijego Forlan kome bi nakon osvajanja Lige Evrope sa madridskim Atletikom mundijalsko odličje predstavljalo ukras na fantastičnu sezonu u kojoj je bio predvodnik i kluba i državnog tima.

-U finišu meča sa Holandijom selektor Oskar Tabares me je zamenio zbog povrede.  Nadam se da ću, ipak, biti spreman za sutrašnji okršaj – rekao je Forlan.

Povezana vest:  Papa Dijakate potpisao za Lion

Napadač Urugvaja je istakao da mu utakmica za treće mesto „puno znači“ i dodao da bi njegovi saigrači i on ostvarili veliki uspeh osvajanjem medalje nakon više od pola veka.

philip_lam_nemacka_vs_ganaU Tabaresov tim vraća se Luis Suares koji je za igranje rukom na četvrtfinalnom meču protiv Gane i direktan crveni karton dobio samo jednu utakmicu suspenzije.

Nemci će sutra treći put na turniru izaći na stadion „Nelson Mendela Bej“, smešten samo nekoliko desetina metara od obala Indijskog okeana. „Panceri“ su u Port Elizabetu najpre poraženi u grupi od Srbije (1:0), ali će se njihov meč sa Englezima i veličanstvena pobeda od 4:1 mnogo duže pamtiti.

Selektor Joakim Lev poručio je novinarima da će uspeti da od „razočaranih momaka“ napravi tim koji će u susretu za treće mesto „delovati moćno kao tokom većeg dela Mundijala.“

Povezana vest:  "Nule" u Liverpulu i Lionu

-Mislim da su igrači sposobni da prevladaju sve probleme psihološke prirode i da će u okršaj sa veoma dobrim Urugvajcima ući ‘čistih glava’ – rekao je Lev, koji je pre četiri godine u pohodu na bronzanu medalju bio pomoćnik Jirgenu Klinsmanu.

Tomas Miler, čije se odsustvo itekako osetilo u nemačkom državnom timu na polufinalnom meču protiv Španije, vraća se na teren posle suspenzije i vezni red Nemaca ponovo će biti ojačan njegovim igranjem.

Utakmica Urugvaj – Nemačka igra se danas od 20.30 časova na stadionu „Nelson Mendela Bej“ u Port Elizabetu, a sudije tog meča Mejdunarodna fudbalska federacija naknadnio će odrediti.

Verovatni sastavi:

Urugvaj: Muslera, Kaseres, Viktorino, Godin, Masimilijano Pereira, Peres, Rios, Kavani, Fernandes, Suares, Forlan.

Nemačka: Nojer, Fridirh, Mertezaker, Boateng, Lam, Kedira, Švajnštajger, Ozil, Miler, Podolski, Klose.