logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JAR FINALE

Holanđani i Španci u borbi za prvu titulu svetskog prvaka

 

U finalu fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi u nedelju  će se u Johanezburgu sastati reprezentacije Holandije i Španije, timovi koji do sada nisu osvajali pehar namenjen planetarnom prvaku. Holanđani su tokom Mundijala trpeli brojne kritike zbog igre bez puno golova i prilika, ali su nakon spektakularnog preokreta i trijumfa nad Brazilom u četrvfinalu zadobili simpatije navijača.

Tim Berta Van Marvajka za sada ima maksimalan učinak na turniru u Južnoj Africi, a prema prgonozama većine stručnjaka „lale“ važe za blage favorite finalnog meča u kome će im rival biti evropski prvak.

Španija ne igra na nivou od pre dve godine kada se na šampionatu u Austriji i Švajcarskoj domogla kontinentalong trona. Izabranici selektora Visentea del Boskea došli su u Južnu Afriku kao prvi favoriti za osvajanje „Zlatne boginje“, a velika očekivanja kao da su ukočila „crvenu furiju“ na startu takmičenja, pa je doživela poraz u grupi od Švajcarske (1:0).

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, De Blekere sudi utakmicu Barselona – Real

U nastavku prvenstva Španija je igrala sve bolje, ali i dalje ostaje utisak da državni tim te zemlje ima još dosta rezervi i da je za sada zablistao samo David Vilja, koji je praktično Del Boskeovu ekipu sam doveo do polufinala.

Holandski selektor Van Marvajk nada se da ima dovoljno argumenata na terenu i da će se treće finale Mundijala posrećiti „lalama“.

-Dobili smo svih šest utakmica na turniru što me čini jako zadovoljnim čovekom – rekao je Van Marvajk i dodao da je bilo perioda u kojima su Holanđani prikazali „veoma dobru igru“.

Kao glavni nedostatak u igri svog tima selektor finaliste Mundijala iz 1974. i 1978. godine naveo je slabiji učinak u realizaciji prilika za gol.

-Puno grešimo u završnici akcija. Španci su do sada na Svetskom prvenstvu stvorili manje šansi, ali su manje i grešili kada su bili u situacijama da postignu pogodak – napomenuo je Van Marvajk.

Povezana vest:  Posle 119 godina došao kraj za Sent Džejms park

Njegov glavni adut na šampionatu je Vesli Snađer, plejmejker koji je tek ove sezone u milanskom Interu dobio šansu da iskaže sav svoj potencijal u organizaciji igre. Na sjajnu klupsku sezonu krunisanu „triplom krunom“, Snajder je nadovezao izvanredne partije u dresu sa državnim grbom.

Osim pet postignutih pogodaka, dao je značajan doprinos u kreaciji skoro svih akcija koje su predstavljale opasnost po gol protivnika.

Van Marvajk neće imati problema prilikom sastavljanja tima za finalni okršaj, a nakon odrađene suspenzije u polufinalnom okršaju sa Urugvajem vraćaju se defanzivci Gregori van der Vile i Najdžel de Jong.

Španci su već ostvarili najveći uspeh na svetskim prvenstvima u istoriji, pošto su do sada njihovi navijači slavili generaciju koja je na Mundijalu u Brazilu 1950. godine zauzela četvrtu poziciju.

Selektor Del Boske poziva na oprez i na sve načine pokušava da suzbije nacionalnu euforiju koja je zavladala nakon pobede nad Nemačkom u polufinale i plasmana na završnu predstavu u Johanezburgu.

Povezana vest:  TABELA I STRELCI JELEN SUPER LIGE, Škuletić 12, Jelić osam golova

-Najvažnija stvar u ovom trenutku je sačuvati hladne glave. Moramo da zadržimo prepoznatljiv pristup i ekipni duh kakav vlada u našoj svlačionici uoči svakog drugog meča – poručio je iskusni stručnjak.

Iako čitava Španija slavi Vilju i junaka polufinala Karlesa Pujola, mnogi već dugo kritikuju drugog napadača, Fernanda Toresa. Del Boske i čitav stručni štab „crvene furije“ naglasili su da ne žele da se bave medijskim špekulacijama već su potpuno posvećeni pripremi finala.

Utakmica Holandija – Španija igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Soker siti“ u Johanezburgu, a sudiće Hauard Veb (Engleska) uz pomoć sunarodnika Darena Kana i Majkla Malarkija.

 

Verovatni sastavi:

Holandija: Štekelenburg, Van der Vile, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst, Kujt, Van Bomel, De Jong, Roben, Snajder, Van Persi.

Španija: Kasiljas, Serhio Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, Buskets, Ćavi, Ćabi Alonso, Inijesta, Pedro, David Vilja.