spanija_docek_fudbaleraMilion ljudi na dočeku svetskih prvaka
Svetski su prvaci, fudbaleri Španije, raskošno dočekani u Madridu po svom povratku sa Svetskoga prvenstva u Južnoafričkoj Republici.
Vozili su se fudbaleri Visentea Del Boskea u otvorenom autobusu odpozdravljajući razdraganim Madriđanima. Španska je javna televizija u svojim izveštajima procenila da je na ulicama Madrida bilo više od milion ljudi, koji su strpljivo čekali dolazak reprezentativaca na glavnu binu, smeštenu na Šetalištu Princa Pija. Okupljanje je bilo zakazano za 21 sat.
Prethodno su, po sletanju na madridski aerodrom Barahas, svetski prvaci prevezeni do Kraljevske palate u Madridu, u kojoj ih je ugostio Kralj Huan Karlos.
– Hvala vam, šampioni, u ime cele Španije i svih Španaca – rekao je ozareni Huan Karlos suvereno grleći ponaosob svakog igrača i svakog člana stručnog štaba.
– Ovo je zasluženi trijumf naše jedinstvene ekipe, koja je usplahirila srca svih Španaca. Ponosan sam kralj svetskih fudbalskih prvaka. Živela španska nacionalna reprezentacija, živela Španija! – uzviknuo je u dodatku presrećni kralj, očigledno svestan koliki bi vezivni faktor trijumf fudbalera mogao imati na raslojenu špansku državu, u kojoj sada i Katalonci, posle Baska, traže optimalan stepen političke nezavisnosti od centralne države.
Nakon toga igrači su posetili vrt rezidencije Predsedništva vlade, gde ih je dočekao premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero.
– Čestitam vam na vašem trijumfu. Vi ste svetu predstavili Španiju u najboljem svetlu – rekao je Zapatero pred većinom svojih ministara dodavši:
– Vi ste osvojili trofej, ali on pripada svim Špancima.
Andres Injesta tada je premijeru poklonio dres s potpisima sve 23-ojice reprezentativaca.
Povezana vest:  Batista najbolje rešenje za selektora Argentine