Zbog incidenata koji je izazvao bivši čelnik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić danas je prekinuto ročište na sudu u Osijeku na kome je trebalo da svedoči hrvatski reprezentativac i igrač Liverpula Dejan Lovren.

Incident se dogodio na početku današnje rasprave dok je svedočio otac Dejana Lovrena, Saša, jer je Mamić ustao sa svoje stolice i počeo da protestuje zbog načina na koji tužilac Tonči Petković postavlja pitanje svedoku.

Predsedavajući sudskog veća Darko Krušlin ga je upozorio da mu je to poslednji put da tako upada u reč, na šta mu je Zdravko Mamić odgovorio da ga može kažnjavati koliko hoće, pa ga je sudija udaljio sa rasprave.

Na pokušaje svojih advokata Jadranke Sloković i Čede Prodanovića da ga smire, Mamić je i na njih počeo da viče, pa im je otkazao punomoć, a zatim su i oni učinili isto.

-Mogu kako hoću, moja koža je u pitanju. Kupite se, nećete me više ni braniti. Otkazujem vam punomoć – rekao je Mamić advokatima, koji su gotovo u isto vreme govorili da mu otkazuju punomoć.

Povezana vest:  SAD bez Donovana na Mundijalu

Sudija je na kratko prekinuo ročište, a potom je saopštio da se postupak nastavlja 3. jula. Krušlin je Zdravku Mamiću dao rok od sedam dana da nadje nove advokate, jer će mu u suprotnom biti dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Po izlasku iz sudnice Zdravko Mamić je rekao novinarima da je reagovao zato što su mu bila narušena prava i da nije namerno izazvao incident kako bi odugovlačio postupak.

-Meni je žao jer ja sam danas mogao barem za sebe, ako ne za vas, biti heroj. I ja bih bio danas heroj i ja jesam heroj jer znam šta je danas Lovren hteo da svedoči. Znam šta će svedočiti jer sam video njegov iskaz i kad ga pročitate videćete da je sve ovo jedna velika farsa do koje nije trebalo doći – rekao je Mamić.

Povezana vest:  Liedson prešao u Korintijans

Na pitanje novinara da li je današnji incident deo taktike, Mamić je grubo odgovorio, rekavši, izmdju ostalog da nije tu da služi „svima njima i vama medijima kao pokusni kunić“.

-Valjda ja imam najveća prava jer mi se sudi, a ako mi ne dozvoliš to na pravedan način onda je normalno da se dešava to što se dešava, jer ja nisam frajer bez jaja, ja sam frajer s itekakvim jajima. Ko ima potrebu da proveri, može i to – rekao je kontroverzni Mamić, koji je u javnosti poznat po izazivanju incidenata.

Novo ročište zakazano je za 3. jula, a svedočenje Lovrena 1. septembra. Bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, sudi se zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15, 5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Čelsi se oprostio, Mesi nije srušio rekord Milera

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) i porezniku Milanu Pernaru.

Na sudu je juče svedočio fudbalski reprezentativac Hrvatske i igrač Real Madrida Luka Modrić, a danas je trebalo da svedoči igrač Liverpula Dejan Lovren.

Modrićev i Lovrenov transfer u strane klubove su predmet optužnice, a tužilaštvo, izmedju ostalog, smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Sudjenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe.

Na predlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu, u kome se vodila istraga i to zbog Mamićeve povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.