FUDBALSKA-LOPTAHrvatska policija nastavlja istragu o nameštanju utakmica

 

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko rekao je danas da policija te zemlje nastavlja da sarađuje s nemačkim kolegama u istrazi nameštanja fudbalskih utakmica Prve fudbalske lige.

Karamako, međutim, nije želeo da komentariše pisanje hrvatskih medija da je istragom obuhvaćen i sportski direktor zagrebačkog Dinama Zoran Mamić.

-Pustimo da istraga ide svojim tokom – odgovorio je Karamarko na pitanje novinara da li je istragom obuhvaćen i sportski direktor Dinama.

Zagrebačke Sportske novosti objavile su u današnjem broju da nemačko tužilaštvo tereti Mamića za nameštanje prošlogodišnje utakmice finala kupa između Dinama i Hajduka, koju je Dinamo dobio 3:0.

Povezana vest:  Omladinci Srbije na prvenstvu Evrope

Utakmicu je sudio Bruno Marić, koji je u prvom poluvremenu isključio dva igrača Hajduka i dosudio penal za Dinamo, podsećaju mediji.

Iz nemačkog državnog tužilaštva u Bohumu nisu želeli da potvrde ili demantuju napise hrvatskih medija, navodeći samo da se u sklopu sveobuhvatne istrage sarađuju s vlastima mnogih država, prenela je agencija Hina.

U vezu s navodnim nameštanjem utakmice dovodi se i Hrvat iz Nemačke Ante Šapina, koji je već umešan u nekoliko afera nameštanja utakmica. On je navodno na spornoj utakmici Dinamo – Hajduk zaradio 1,4 miliona evra.

Povezana vest:  Španija posle titule želi organizaciju Svetskog prvenstva

Fudbalski klub Dinamo danas je u saopštenju najoštrije osudio pojavu ilegalnog klađenja, ali i ocenio da je povezivanje njihovog sportskog direktora s tom aferom „opasno i rušilačko“.

Iz Dinama su naveli da je Mamić bio na saslušanju, ali isključivo kao svedok.

Početkom juna ove godine hrvatska policija je u akciji „Offsajd“ privela 22 fudbalera i fudbalskih radnika zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju utakmica Prve hrvatske fudbalske lige i prevarama u klađenjima. U pritvoru su još trojica navodnih organizatora prevare.

Povezana vest:  Huligani oštetili Vermezovićev automobil

Velika međunarodna akcija pokrenuta je krajem prošle godine nakon što je u Nemačkoj uhapšeno 15 osoba, među kojima su bili braća Ante i Milan Šapina iz Berlina, koji su 2005. već bili osuđeni zbog nameštanja fudbalskih utakmica.

Evropska fudbalska unija saopštila je tada da se najveći broj sumnjivih utakmica odnosi na prvenstva devet zemalja, među kojima je i Hrvatska.