Selektor fudbalske reprezentacije Španije Hulen Lopetegi rekao je da nema sumnje u odanost Žerara Pikea državnom timu, uprkos tome što je igrač Barselone podržao referendum o nezavisnosti Katalonije.

„Žerar daje sve od sebe svaki put kada igra sa nama. Posvećenost igrača državnom timu određujem prema njihovom ponašanju. Na to se koncentrišem i u tom smislu nemam nikakvih sumnji u Pikea“, rekao je Lopetegi.

Povezana vest:  Prekršajna prijava protiv potpredsednika Dinama

Pike je u četvrtak postavio poruku na društvenim mrežama u kojoj je pozvao stanovnike Katalonije da mirno učestvuju u glasanju u nedelju.

„Nemojte da im pružite izgovor. Oni to žele. I pevajte glasno i jasno“, naveo je Pike.

Španski premijer Marijano Rahoj obećao je upotrebu svih pravnih sredstava kako bi sprečio glasanje, pošto je Ustavni sud proglasio referendum neustavnim. Španski navijači zvižde Pikeu tokom utakmica reprezentacije koje Španija igra kao domaćin zbog njegovog ponašanja i odnosa prema rivalu Real Madridu, kao i zbog podrške referendumu za otcepljenje Katalonije. Kapiten reprezentacije Španije, odbrambeni igrač Real Madrida Serhio Ramos rekao je da Pikeov tvit „nije najbolja stvar, ako ne želi da mu ljudi zvižde“. Pike (30) je odigrao 91 utakmicu i postigao pet golova za reprezentaciju Španije sa kojom je osvojio Svetsko prvenstvo 2010. godine i Evropsko prvenstvo dve godine kasnije.

Povezana vest:  Bernstin: Najbolje ponoviti kandidaturu za domaćina SP 2022

Pike je pozvan u reprezentaciju za utakmice sa Albanijom 6. oktobra u Alikanteu i tri dana kasnije za duel protiv Izraela na gostujućem terenu.

Barselona je glavni grad najbogatijeg španskog regiona Španije. Prema španskom ustavu, samo vlada može da organizuje referendum o nezavisnosti.