Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) nije pokušavala da kontaktira ruskog uzbunjivača Griorija Rodčenkova povodom informacija o tome koliko je fudblera uključeno u doping program uoči Svetskog prvenstva narednog leta u Rusiji.

„Rodčenkov ima informacije o tome koliko je fudbalera uključeno u državni doping program“, rekao je advokat Džim Volden.

Bivši direktor laboratorija u Moskvi i Sočiju Rodčenkov je postao uzbunjivač nakon što je priznao da je nadgledao uništavanje oko 8.000 doping rezultata. Svetska antidoping agencija (WADA) uspela je da pronađe oko 3.000 uzoraka, od kojih 154 od fudbalera.

Povezana vest:  ESPN zove kandidate za predsednika Fife na debatu

Ponovljeni testovi pokazali su da nije bilo pozitivnih rezultata, ali će biti poslati na forenzičku analizu, kako bi se otkrilo da li je bilo manipulacije uzorcima, uključujući i ogrebotine koje bi mogle da dokažu da li su bočice otvarane na nedozvoljen način kako bi se zamenio ili ispraznio urin.

Pojedini članovi ruske reprezentacije sa Svetskog prvenstva 2014. godine su među 34 fudbalera koje WADA sumnjiči za doping. Ako bi Fifa istražila Rodčenkove navode to bi moglo da baci veliku senku na domaćina Mundijala 2018. godine.

Povezana vest:  Inter bez Balotelija protiv Katanije

Zamenik ruskog premijera Vitalij Mutko podneo je ostavku ove nedelje na mesto predsednika Fudbalskog saveza Rusije i organizacionog komiteta Svetskog prvenstva zbog optužbi da je nadgledao i pomagao sistemski doping ruskih sportista. Mutko je u više navrata negirao optužbe i žalio se na doživotnu suspenziju sa Olimpijskih igara.

„Rodčenkov je imao informacije da će ruski fudbaleri biti zaštićeni specifičnom metodologijom“, naveo je Volden. Posle objavljivanja informacija Rodčenkov sada živi i krije se u SAD i pomaže u istragama.

Povezana vest:  Superligaši za deset dana o promeni sistema takmičenja

On je preko svog advokata tražio da forenzičko testiranje uzoraka fudbalera bude prioritet i da Fifa prihvati ponude za pomoć u tome.

„Fifa je stavila glavu u pesak. Znaju da postojim, to nije tajna. Imaju moj kontakt telefon. Izabrali su da ga ne iskoriste“, naveo je Volden.