Zagrebački fudbalski klub Dinamo saopštio je da je „šokiran“ današnjom prvostepenom presudom suda u Osijeku kojom su na zatvorske kazne osuđeni sadašnji i bivši funkcioneri tog kluba, uključujući nekadašnjeg čelnika Zdravka Mamića.

„Ogorčeni smo činjenicom da je sudsko veće podleglo pritiscima i donelo presudu koja se ne temelji na dokazima i utvrđenim činjenicama, nego je očigledno posledica materijalnih i procesnih grešaka nezabeleženih u dosadašnjoj sudskoj praksi“, naveo je Dinamo u saopštenju objavljenom na portalu.

Povezana vest:  Zvezda potpisala profesionalne ugovore sa 12 fudbalera iz omladinske škole

U klubu smatraju da su optuženi od početka postupka bili „izloženi medijskoj histeriji, u kojoj su prekršeni neki od osnovnih i temeljnih postulata vladavine prava kao što je pretpostavka nevinosti, prema kojoj je svako nevin dok pravosnažnom sudskom presudom nije utvrđeno drugačije“.

„Čvrsto verujemo u nevinost naših kolega i dajemo im punu podršku u njihovoj daljoj sudskoj borbi“, saopštio je zagrebački klub.

Bivši čelnik, a sadašnji savetnik u Dinamu Zdravko Mamić, njegov brat, bivši trener Dinama Zoran Mamić, bivši direktor kluba Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u sredu su na sudu u Osijeku prvostepenom presudom proglašeni krivim za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Povezana vest:  Real posle preokreta pobedio Majorku

Svi su osuđeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na 6,5 godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Poreznik Milan Pernar osuđen je na četiri godine i dva meseca zatvora.

Zdravko Mamić nije bio na izricanju presude, jer je juče, dan uoči izricanja presude, otišao u susednu Bosnu i Hercegovinu, u Međugorje. Na izricanju presude nisu bili ni ostali optuženi.

Povezana vest:  SP BRAZIL 2014, Utakmicom Brazil - Hrvatska večeras počinje SP u fudbalu

U izjavi za medije, njihovi advokati su najavili da će se žaliti na osuđujuće presude, dok su iz tužilaštva najavili da će se žaliti na visinu kazni koje smatraju preblagim.