uefa_logo copyTreneri podržavaju sistem sa pet sudija na terenu

 

Treneri najboljih evropskih klubova podržali su danas odluku Evropske fudbalske federacije (UEFA) da mečeve Lige šampiona u narednoj sezoni sudi pet arbitara.

-Bolje je (u svakom kaznenom prostoru) imati tri para očiju nego jedan – naveo je trener Mančester junajteda Aleks Ferguson posle dvodnevnog sastanka na kome je predsednik UEFA Mišel Platini trenerima predstavljao eksperimentalni sistem.

Povezana vest:  Paunović: Seniorski prvaci Evrope? Ne kladim se, ali verujem

Platini se založio za uvođenje dodatnih sudija kako bi se izbeglo korišćenje video snimaka kao pomoć arbitrima.

-Imamo vrlo, vrlo dobrog predsednika u Mišelu Platiniju. Pošto je bio veliki fudbaler zna pravila i oseća šta je potrebno igračima i trenerima – istakao je trener Barselone Pep Gvardiola.

Praksa da petorica sudija dele pravdu na jednom meču prošle sezone je oprobana u Ligi Evropa. Eksperiment je očigledno uspeo s obzirom da će se to pravilo uvesti i za utakmice Lige šamiona, koja počinje za dve nedelje.

Povezana vest:  Sigurne pobede Milana i Fiorentine

Glavni arbitar će tako imati po jednog pomoćnika iza svakog gola čije je zaduženje da prati da li je lopta prešla gol liniju, prekršaje, ali i simuliranja prekršaja u kaznenom prostoru.

-Mišel Platini je brijljantno govorio o ovoj temi. Svima je jasno rekao da moramo da vodimo računa i o ljudskom elementu, kao i o komercijalnim interesima – kazao je novi trener Liverpula Roj Hodžson, koji je prošle sezone vodio Fulam do finala Lige Evropa.

Povezana vest:  Real Madrid bez Di Marije protiv Barselone

Novi sistem UEFA nije dobio podršku širom sveta, iako u Evropi I Meksiku, koji je oštećen sudijskim greškama na Svetskom prvenstvu, ima apsolutno poverenje.

Komisija za utvrđivanje pravila Svetske fudbalske federacije (FIFA) u maju je zatražila da se novi sistem testira još dve godine.