vladimir_petrovic_trener_fkczAntić smenjen, Petrović novi selektor

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije (FSS) raskinuo je danas saradnju sa selektorom Radomirom Antićem i njegovim stručnim štabom, a na to mesto postavio je Vladimira Petrovića. Predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao je posle današnje sednice odbora u Beogradu da je odluka o prekidu saradnje sa stručnim štabom doneta jednoglasno, i da je imenovanje Petrovića „jedino moguće rešenje“.

Karadžić je naveo i da je bilo mngoo razloga za smenjivanje Antića, od njegove visoke zarade, poremećenih odnosa u reprezentaciji, lošoj komunikaciji selektora i FSS, kao i loših igara po završetku uspešnih kvalifikacija za Svetko prvenstvo.

-Videlo se i da selektor nedostaje na klupi (zbog kazne Svetske fudbalske federacije), da ekipa ne može da se vodi sa tribina. Dodatnu konfuziju unela je i Antićeva odluka da tim u njegvom odsustvu ne vodi Aleksandar Janković, iako je takav bio dogovor – rekao je Karadžić.

Predsednik FSS je istakao da u toj organizaciju nisu smeli da prihvate rizik da „orlovi“ već na prvoj sledećoj utakmici sa Estonijom 8. oktobra u Beogradu izgube nove bodove.

Povezana vest:  Perez: PSŽ sanja da dovede Ronalda, ali to je nemoguće

-Nikada neće biti zaboravljeno ono što je Antić uradio, što je narodu vratio veru u srpski fudbal… Ali, mišljenje struke je preovladalo, a naš Stručni odbor na čelu sa Slobodanom Santračom ocenio je da ekipa nije dobro vođenja posle kvalifikacija za Mundijal i da je Antić odličan selektor, ali na kratke staze – kazao je.

Karadžić je, takođe, izrazio uverenje da će Antićev ugovor sa FSS, kojim mu je zagarantovana neto mesečna plata od 100.000 evra, biti raskinut na štetu bivšeg selektora.

-Imamo puno poverenje u naš advokatski tim, koji nam je rekao da po ugovoru selektor mora da bude na klupi, a njega tamo nema… Takođe, zakon je jači od bilo kog ugovora. A u zakonu stoji da ako se ugovorom ne ispunjava cilj zbog kojeg je potpisan svaka strana može jednostrano da raskine saradnju… Pravda je na našoj strani – naglasio je Karadžić.

Povezana vest:  Partizan i OFK 29. oktobra, odložene dve utakmice Kupa

-Niko od nas ne voli što ovo radi. Ovo je đavolski posao. Svesni smo da je loše menjati selektora u toku kvalifikacija. Lično sam poslednji digao glas protiv selektora. Ali, kad sam video da nemam kud, da ovako više ne može… Morali smo da rizikujemo – dodao je.

Novi selektor Srbije Vladimir Petrović Pižon, koji je trenutno trener Temišvara, danas će doputovati u Beograd, a u petak će i zvanično biti predstavljen javnosti.

Ugovor će potpisati do kraja 2011. godine, a automatski će biti produžen ako se izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2012.

-Razgovarali smo sa nekoliko kanditata, ali je Petrović bio jedino moguće rešenje… Odličan je stručnjak, izuzetan trener. Ima nekih felera u komunikaciji sa medijima, nekih minusa iz prošlosti, ali trudićemo se da popravimo sliku naših odnosa“, istakao je Karadžić i dodao da pred Petrovićem nije postavljen konkretan cilj.

-Učinićemo sve da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, ali to niko ne može da garantuje. A i ako ne odemo nije kraj sveta. Igraće se fudbal i dalje – kazao je predsednik FSS.

Povezana vest:  Matić: Ako se nastavi ovako, bolje da više ne igram

Plata novog selektora ostala je tajna.

-Reći ću vam samo da smo, poučeni lošim iskustvima, doneli odluku da razlika između plata trenera koji rade za FSS ne može da bude veća od 20.000 evra, a da premije neće biti više od 200.000 evra – rekao je Karadžić.

Ptrović bi u petak trebalo da objavi imena saradnika, a Karadžić je naveo samo da FSS neće imenovati i direktora reprezentacije, kako čelnike te organizacije „ne bi sutra bolela glava od istih“.

Antić je sa reprezentacijom izborio plasman na letošnje Svetsko prvenstvo, gde je Srbija ispala u grupnoj fazi. FSS je prošlog meseca podržao njegov ostanak na čelu seniorskog tima, ali se predomislio posle nerešenog ishoda u duelu sa Slovenijom u kvalifikacijama za EP.

Petrović je 2004. godine osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade, a bio je i trener Crvene zvezde i Vojvodine, kao i selektor Kine.