vladimir_petrovic_trener_fkczBIOGRAFIJA VLADIMIRA PETROVIĆA

Najveći uspeh finale šampionata Evrope za mlade

 

Novoimenovani selektor fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Petrović- Pižon trenerskim poslom počeo je da se bavi 1989. godine, a najveći uspeh postigao je sa mladom reprezentacijom Srbije i Crne Gore plasmanom u finale šampionata Evrope 2004. u Nemačkoj.

Nekada jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije, najveći deo igračke karijere proveo je u Crvenoj zvezdi. Bio je predvodnik generacije „crveno-belih“ koja se 1979. godine domogla finala Kupa UEFA.

Zbog velikog doprinosa sjajnim rezultatima našeg najtorfejnijeg kluba pripala mu je počasna titula „četvrte Zvzdine zvezde“.

Nakon desetogodišnjeg staža u redovima „crveno- belih“, tokom kojih su osvojene četiri titule prvaka Jugoslavije i jedan pehara namenjen pobedniku Kupa maršala Tita, Petrović je 1982. odlučio da karijeru nastavi u Arsenalu, pa u belgijskom Antverpenu.

Povezana vest:  Savić: Potrebno mi je vreme da se prilagodim na Atletiko

Poslednje igračke dane proveo je u Francuskoj i Belgiji, braneći boje Bresta, Standarda iz Liježa i Nansija.

Krunu Petrovićeve igračke karijere predstavaljaju nastupi u dresu jugoslovenskog državnog tima na šampionatima sveta 1974. u Nemačkoj i osam godina kasnije u Španiji.

Na trenersku klupu seo je 1989. godine, kao pomoćnik „druge Zvezdine zvezde“ Dragoslava Šekularca i u debitantskoj sezoni okitio se titulom prvaka Jugoslavije.

Sedam godina kasnije postao je prvi trener Crvene zvezde, a sa talentovanom generacijom, koju su predvodili Dejan Stanković, Perica Ognjenović i Zoran Njeguš, osvojio je Kup Jugoslavije 1996 godine.

Povezana vest:  Kaka negirao tvrdnje lekara o povredi

Sledeće sezone Zvezda je pod njegovom komandom eliminisala škotski Harts i nemački Kajzerlsautern, da bi u osmini finala Kupa pobednika kupova budući osvajač trofeja, slavna Barselona, bila bolja. Uspeh tog tima najveći je u Zvezdinoj istoriji nakon raspada zajedničke države.

Kratko je radio u novosadskoj Vojvodini, a na funkciju trenera Crvene zvezde vratio se 2009. godine i sa skromnim timom beležio solidne rezultate u domaćim takmičenjima. Uprava Crvene zvezde, na čelu sa Vladanom Lukićem, uručila mu je otkaz u martu ove godine nakon poraza od Metalca u Kragujevcu (2:1), iako se ekipa nalazila na čelu prvoligaške tabele.

Povezana vest:  Lev vodi Nemce i na EP 2016.

Od stranih klubova Petrović je predvodio belorusku Slaviju iz Mozera i kinseski Dalijen, sa kojima je osvajao trofeje u nacionalnim šampionatima i državnim kupovima. Obavljao je funkcije selektora Kuvajta i Kine, ali bez značajnijih rezultata.

Ovu sezonu počeo je kao trener rumunskog Temišvara i za kratko vreme zabeležio bilans od jedne pobede i dva nerešena rezultata u prvenstvu. U kvalifikacijama za Ligu Evrope engleski Mančester Siti bio je prejak za tim iz rumusnkog dela Banata.