zidane_black_and_white_portraitZinedin Zidan ambasador katarske kandidature za SP 2022.

 

Inicijativni odbor za organizaciju Sjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine imenovao je legendarnog francuskog fudbalera Zinedina Zidana (38) ambasadorom vlastite kandidature.

Novi je to pokušaj ambicioznih Arapa da se nametnu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) u završnoj fazi lobiranja pred određivanje domaćina Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Domaćini obaju turnira svečano će biti određeni drugog decembru ove godine u Cirihu.

Povezana vest:  Maradonin dres prodat za 55.000 evra na humanitarnoj aukciji za Napulj

Prethodna tri dana katarsku fudbalsku infrastrukturu proveravala je FIFA-ina inspekcija kako bi se uverila u kvalitetu kandidature. Katar je spreman uložiti četiri milijarde dolara u izgradnju novih i obnovu postojećih stadiona, koji bi će biti rashlađivani inovativnim klimatizacionim sistemom.

Još 43 milijarde uložiće u infrastrukturu. Projekti koje budžet uključuje jesu superbrza železnica, aerodrom i izgradnja grada-satelita za prihvat 200.000 ljudi.

Povezana vest:  Alaves pobedio, Krstičić igrao četiri minuta, Katai na klupi

Pretpostavlja se da Katar, mala srednjoistočna država, ima minimalne izglede za dobijanje domaćinstva 2022. godine u borbi sa Sedinjenim Američkim Državama, Australijom, Južnom Korejom i Japanom.

Osim Zidana, ambasador kandidature još je od ranije legendarni argentinski centarfor Gabriel Batistuta (41), koji je karijeru završio u Kataru, tačnije u Al-Arabiju iz Dohe.