Kenny-DalglishNavijači Liverpula žele Dalgliša na klupi

 

Fudbaleri Liverpula u nedelju su se još jednom obrukali pred svojim navijačima, izgubivši na Ajnfieldu od novog prvoligaša Blekpula 2-1 u 7. kolu engleskog prvenstva.

Bio je to treći poraz Liverpula u Premiershipu ove sezone, a pobedili su samo jednom, uz još tri remija, pa klupski hroničari registruju najlošiji start redsa u prvenstvu od 1953. godine. Liverpul je trenutno u zoni ispadanja, na 18. mestu, a nakon pauze zbog utakmica reprezentacija u kvalifikacijama na Euro, sledeći nastup imaće 17. oktobra u gostima kod gradskog rivala Evertona.

Eventualni novi poraz Liverpula u toj utakmici mogao bi da označi i kraj avanture Roja Hodžsona na klupi kultnog engleskog kluba nakon samo tri meseca. Nakon što je Španac Rafael Benitez prošle sezone imao vrlo loše rezultate, u prvenstvu je osvojio tek razočaravajuće sedmo mesto, morao je nakon šest sezona da napusti Ajnfield, a jasno je pod kakvim je sada pritiskom, pogotovo od navijača, tek Hodžson, koji je u novu sezonu krenuo još puno lošije.

Povezana vest:  Ferguson želi Snajdera na Old Trafordu

Navijači, ili barem većina njih, žele na klupi klupsku legendu, Škota Kenija Dalgliša, iako se ovaj 10 godina nije bavio trenerskim poslom. Jasno su to dali do znanja najžešći simpatizeri kluba, skandirajući tokom utakmice s Blaekpulom Dalgliševo ime, ali i svojim postovima na službenom klupskom forumu. Većina njih je za trenutnu smenu Hodžsona i dolazak Dalgliša, a jedan je navijač napisao:

-Barem bismo bili sigurni da bi se igrači svim srcem borili za legendu kluba.

Povezana vest:  Lazović: Učinićemo sve da savladamo Partizan

Dalglish to zaista i jest, i kao igrač i kao trener. Kao igrač je, spomenimo samo najveće uspehe, tri puta osvajao naslov evropskog, a još šest puta titulu engleskog prvaka. Igrao je za Liverpul od 1977. do 1989. godine, a s klupe ga vodio od 1985. do 1991. godine, te je pritom uzeo tri naslova prvaka i dva FA Cupa. Iz ovih je brojki vidljivo da je duže vreme figurirao kao igrač i trener u isto vreme, iako je od sezone 1987/88., kao igrač u već vrlo poznim godinama, na terenu participirao tek neznatno, više se koncentrišući na svoj trenerski rad.

Ujedno je danas 59-godišnji Dalgliš rekorder i po broju nastupa (102) i po broju pogodaka (30) u škotskoj reprezentaciji.

Povezana vest:  Pantić na pozajmici u Kordobi

Dalgliš je kao trener nakon Liverpula radio u Blekburnu, Njkastleu i Seltiku, a nakon što je napusti klupu Seltika 2000. godine, nije odradio više ni jedan trenerski angažman, što bi, naravno, mogla da bude najveća prepreka čelnicima kluba s Ajnfielda kada bi odlučili da krenu u potragu za novim menadžerom, da angažuju baš njega.

Ali, vratimo se na kraju Hodgžonu, koji razume nezadovoljstvo navijača…

-Navijači su frustrirani. Događaju se mnoge stvari i razumljivo je da su frustrirani. Ja sam menadžer kluba, onaj koji odgovara za rezultate kluba i moram da prihvatim pravo navijača da svoje frustracije usmeruju prema meni kao menadžeru – kaže Hodžson.