FUDBALSKA-LOPTAINCIDENTI REAKCIJE

Homen: Cilj ekstremnih grupa da se zemlja ne promeni

 

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da su srpski huligani koji su divljali na stadionu u Đenovi, kao i u Beogradu na dan održavanja Parade ponosa, deo organizovanih ekstremnih grupa čiji je cilj da se zemlja ne promeni.

-Očigledno neko želi da pokaže da Srbija nije ni spremna ni zrela da ide u Evropu. Poruka sa stadiona upućena je evropskom putu Srbije i posle ova dva incidenta pitanje je šta će se desiti. Mogu da kažem da su ti huligani deo organizovanih grupa koje imaju finansijsku podršku – rekao je Homen.

Povezana vest:  Gvardiola potvrdio da se vraća sledeće sezone

On je kazao da je cilj organizovanja ekstremnih grupa da se Srbija ne promeni i ocenio da opozicione stranke nisu direktno umešane u njihov rad, „ali da koriste situaciju“.

Prema rečima Homena, poslednje dve godine više nego u svim prethodnim vladama postoji politička volja za zabranu rada ekstremnih grupa, ali se radi o dugom postupku, jer istraga prvo treba da dokaže da su to ekstremne grupe.

Povezana vest:  Petković četiri godine u Zvezdi

-Reč je o organizovanim grupama koje imaju nečiju finansijsku podršku. Prvo treba da dokažemo da su to ekstremne grupe i to smo radili tako što smo pratili šta rade pojedinci. Ako su konstantno činili krivična dela time smo se rukovodili i sakupili konkretne dokaze da su to grupe koje treba zabraniti – naveo je državni sekretar.

On je dodao i da je zabranjivanje bilo čega najekstremnija mera, koja je nepopularna svuda u svetu.

-Jedno je politička volja i naša saradnja ili ne saradnja, ali slika koju smo poslali u svet je nešto sasvim drugo – rekao je Homen, komentarišući ponašanje huligana u Beogradu i Đenovi.

Povezana vest:  Aguero se onesvestio, prebačen u bolnicu

On je kazao i da je „logično i moguće“ pisanje medija o tome da su finansijeri ekstremnih grupa ruski ekstremisti i optuženi za narko-kriminal Darko Šarić.

Homen je o štrajku zaposlenih u sudskoj administraciji kazao da je maksimum što država može da ponudi povećanje plata od 30 odsto i dve stimulacije i dodao da misli da će štrajkači „prihvatiti argumentaciju“ Ministarstva pravde.