Golman Togoa: Poginuli i pomoćni trener i portparol

 

Golman fudbalske reprezentacije Togoa Kosi Agasa izjavio je da su još dvojica članova delegacije njegove zemlje poginula od posledica ranjavanja na putu ka Kupu afričkih nacija u Angoli. Agasa, prvotimac francuskog Istra, u telefonskoj izjavi radio stanici Frans-Info rekao je da su preminuli i pomoćni trener i portparol ekipe Togoa. Dodao je da je teško povređen i rezervni golman Obilale Kosi, koji je hitno prebačen u bolnicu u Južnu Afriku.

-Uprkos ovome, prvenstvo će se nastaviti – istakao je ranije danas ministar sporta Angole Gonkalveš Muandumba, iako je delegacija Togoa, prema izjavama samih fudbalera, oko 30 minuta bila pod rafalnom paljbom.

Povezana vest:  Fudbaleri Zvezde nastavili da dominiraju u srpskom prvenstvu

Ministar za informisanje Angole Manuel Rabelaiš objavio je još ranije da su napadači ranili osam članova delegacije Togoa i ubili jednog državljana zemlje domaćina takmičenja. Vlasti u Togou su saopštile da je ubijen vozač autobusa.

Među povređenima je i odbrambeni fudbaler Togoa Serž Akakpo. Neki njegovi saigrači su zbog toga izrazili želju da se odustane od nastupa na Afričkom kupu nacija.

Povezana vest:  Mertezaker se povukao iz reprezentacije Nemačke

-Pucali su na nas kao na pse. Bili su naoružani do zuba. Dvadeset minuta smo proveli ispod sedišta autobusa – rekao je Tomas Dosevi, prvotimac francuskog drugoligaša Nanta.

Portugalska novinska agencija Lusa objavila je da je odgovornost za napad preuzela separatistička organizacija FLEC. Rabelaiš je kazao da su napadači u Angolu došli iz Konga i da su posle napada pobegli nazad.

Povezana vest:  Lev pozvao Hermana i Jansena u reprezentaciju Nemačke

-Ako postoji mogućnost da bojkotujemo ovaj turnir, hajde… samo o tome i razmišljam, o povratku kući… Nećemo da pucaju na nas samo zbog fudbalske utakmice – naglasio je fudbaler sredine terene Togoa Aleksis Romao sa kojim se saglasio i Dosevi.

-Ne želimo da igramo ovaj turnir. Razmišljamo samo o našim saigračima. Odvratno je ovo što se desilo – kazao je Dosevi za Infosport.

Afrički kup nacija počinje sutra, a Togo bi prvu utakmicu trebalo da igra u ponedeljak sa Ganom.