fifaŠvajcarska menja antikorupcioni zakon zbog FIFA

 

Posle skandala sa visokim funkcionerima Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koji su bili spremni da uzmu mito, Švajcarska namerava da izmeni antikorupcioni zakon, kako bi mogli da budu kažnjavani i zvaničnici međunarodnih sportskih organizacija, čija su sedišta u toj državi.

Predsednica Zakonodavnog komiteta švajcarskog parlamenta Anita Taneji rekla je da će pokrenuti inicijativu za dopunu tog zakona.

Povezana vest:  Riberi: Bajern nikada nije bio ovako jak

-Očekujem da će velika većina poslanika podržati takav amandman. Međunarodne sportske organizacije rade u javnom interesu, pa je normalno da je javnost zabrinuta kada se takvi slučajevi ne procesuiraju – rekla je Taneji.

Ministar odbrane Ueli Morer, koji je u vladi zadužen i za sport, potvrdio je da će se ministar pravde pozabaviti tim problemom.

-Reč je o korupciji, o mogućem pranju novca, o nameštanju rezultata za račun kladionica, pa i o doping – rekao je Morer.

Povezana vest:  NFF ispituje selektora posle neuspeha u kvalifikacijama

FIFA je prošle sedmice suspendovala šestoricu članova svog Izvršnog komiteta zbog sumnje da su bili spremni da prihvate mito, kako bi glasali za jednog od kandidata za organizaciju Mondijala 2018. i 2022. godine. Čak i da su uzeli novac, oni ne bi mogli da odgovaraju pred zakonom, već bi samo snosili posledice u FIFA.

Povezana vest:  Kuzmanović: Što je bilo prošlo je, gledamo meč sa Danskom

U Švajcarskoj je sedište petnaetak međunarodnih sportskih organizacija, kojima odgovaraju zakoni i poreska politika te države.

Najveći korupcionaški skandal do sada bio je u Međunarodnom olimpijskom komitetu, kada je utvrđeno da je više visokih funkcionera MOK-a primilo mito da bi omogućili Solt Lejk Sitiju da dobije organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2002. godine.