Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je odluku opštinskog suda kojom je obustavljen postupak protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na sudjenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamić, rekao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Devčić je za agenciju Beta rekao da je vanraspravno veće tog suda odbacilo žalbu državnog tužilaštva na odluku opštinskog suda čime je ona postala pravosnažna.

Opštinski sud u Zagrebu krajem septembra odbacio je optužnicu protiv Luke Modrića koja je protiv njega podneta pre devet meseci. Na tu se odluku, medjutim, žalilo državno tužilaštvo.

Vanraspravno veće odluku je donelo prošle sedmice, ali se čekalo da ona bude je tek danas zvanično potvrdjena.

Povezana vest:  Mendez poslednji put igra na Mundijalu

Tužilaštvo je teretilo Modrića da je 13. juna prošle godine na sudjenju Mamiću i još trojici optuženih, svesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podela transfernog obeštećenja 50:50 odsto izmedju njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki puta kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovno potpisao posle odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštva Modrića tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vreme kada je već igrao za novi klub, posle realizacije ugovora izmedju ovih klubova, pri čemu je celokupan iznos pripao matičnom klubu. Oni, naime, veruju da je Modrić promenio iskaz u korist Mamića.

Povezana vest:  Četvorica "grešnika" ponovo u selekciji Meksika

Modrić je na sudjenju Mamiću i ostalima svedočio o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Njegov, kao i transfer igrač Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Tužilaštvo je zbog istog slučaja podiglo optužnicu zbog davanja lažnog iskaza i protiv Lovrena.

Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudilo i Mamiću, ali je slučaj u medjuvremenu preseljen u Zagreb.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su u junu proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Povezana vest:  Crvena zvezda i Domžale odigrali bez golova

Svi su osudjeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osudjen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.