Al_Gharafa_Stadium_(Above)Da li će Katar ispuniti očekivanja?

 

Katar je imao dovoljno argumenata da ubedi vodeće ljude u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji da mu dodele organizaciju Svetskog kupa, ali se ljubitelji fudbala širom sveta plaše da neće imati dovoljhno hrabrosti da ispuni sve, ili bar većinu zahteva koje takav spektakl nosi.

To se, pre svega, odnosi na konzumiranje alkohola i prisustvo žena na stadionima, bez čega više ne mož da se zamisli smotra najboljih fudbalera sveta.

Povezana vest:  Aršavin menja Bekama u LA Galaksiju

Činjenica je, međutim, da Katar ima neuporedivo liberalnije propise nego većina država u okruženju. Ženama je dozvoljeno da rade sve poslove, da voze automobile, da izlaze bez pratnje, pa i da odlaze na fudbalske utakmice.

Konzumiraje alkohola, kao i plesanje, nije potpuno zabranjeno, ali je ograničeno na skupe barove i restorane. Na javnim mestma to nije moguće raditi nekažnjeno.

Malo je, međutim, verovatno da bi takav propis mogao da se primenjuje za vreme Mondijala. Katar je nagovestio da je spreman na kompromise i pre dobijanja Svetskog kupa, jer je prošle godine dozvoljeno kupanje u bikinijima, što je revolucionarna promena.

Povezana vest:  JELEN SUPERLIGA, Krunić: Igrači su verovali u pobedu i sa igračem manje

Prilikom prezentacije svoje kandudatre, Katar je obećao da će za vreme Svetkog kupa biti dozvoljena prodaja i konzumiranje alkoholnih pića na javnim mestima, ali samo u okviru takozvanih navijačkih zona.

Kako stvari sada stoje, jedino čega će navijači morati da se odreknu biće razgolićivanje na javnim mestima, što će se pođednako odnositi na muškarce i žene. Prema prvim reakcijama javnosti, to je jedina stvar oko koje neće moći da se postigne kompromis.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Lista strelaca, posle četvrtog dana

Organizatori Mondijala su, inače, obećali da neće aklimatizovati samo stadione, već i navijačke zone u svim gradovima u kojima će biti igrane utakmice. Planirano je da temperatura ne bude veća od 27 stepeni.