franck_bekenbauerBekenbauer: Mondijal u Kataru u zimskom periodu

 

Nekadašnji kapiten, a kasnije i selektor reprezentacije Nemačke Franc Bekenbauer izjavio je za današnji „Bild“ da bi šampionat sveta u Kataru 2022. godine mogao da bude pomeren na zimu zbog izuzetno visokih temperatura koje vladaju na Bliskom istoku tokom letnjih meseci.

Bekenbauer, koji je kao igrač osvojio titulu prvaka sveta 1974. u Zapadnoj Nemačkoj i isti uspeh ponovio kao selektor 16 godina kasnije u Italiji, smatra da bi Mondijal u Kataru mogao da bude održan u januaru ili februaru.

Povezana vest:  Ćurković: Četvrti smo u svetu po broju prodatih igrača

-U tom slučaju morali bi prethodno da promenimo kalendare klupskih takmičenja, ali to ne bi izazavalo drastičnije poremećaje u nacionalnim ligama – smatra Bekenbauer.

On je napomenuo da je u zimskim mesecima prosečna temperatura u Kataru oko 25 Celzijusovih stepeni i da je vreme tada prijatno za igru.

-Ako ništa ne promenimo, fudbaleri i navijači će se suočiti sa nesnosnim vrućinama. Mislim da je bolje da se igra kada je temperatura daleko povoljnija, a to bi organizatorima znatno povećalo prihode jer bi se navijači u daleko većem broju odlučili za dolazak u Katar – rekao je Bekenbauer, koji se nalazio na čelu Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine.

Povezana vest:  Jojić: Odbranićemo titulu

Govoreći o mogućim „mutnim radnjama“ prilikom dodele organizacije najznačajnjijeg fudbalskog događaja Bekenbauer, koji radi kao kolumnista „Bilda“, ističe da je bila greška što su u istom danu određeni domaćini šampionata 2018. i 2022. godine.

-Bio bih srećan da je odluka o domaćinu prvenstva sveta 2022. godine bila odložena za sledeću priliku – zaključio je Bekenbauer.

Povezana vest:  Završena treća sezona Letnje futsal superlige, Galenika šampion!

Najtiražniji list u Evropi je dodelu domaćinstva planetarne fudbalske smotre zemlji sa svega 1.600.000 stanovnika duhovito nazvao „Katar-strofom“.