Madrid će ovog juna biti epicentar svetskog fudbala! Glavni grad Španije će, pored finalnog meča UEFA Lige šampiona, ugostiti i preko 800 učesnika završnih aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo” –  mladih fudbalera ili novinara uzrasta  12 godina – iz Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike!

Centralna platforma projekta sadržana je u programu “Međunarodnog kampa prijateljstva”, koji će deci prirediti posebne sportske, humanitarne i obrazovne kurseve. Mladi fudbaleri će imati priliku da novostečene fudbalske vrline prikažu tokom utakmica “Svetskog prvenstva fudbala i prijateljstva 2019”, tokom kojeg će se takmičiti u okviru 32 “Međunarodnih timova prijateljstva”. U skladu sa jedinstvenim principom projekta “Fudbal za prijateljstvo” – deca različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti će zajedno nastupati u istim timovima – nazvanim po imenima više ugroženih životinjskih vrsta širom naše planete.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Barselona u četvrtfinalu

“Međunarodni Forum fudbala I prijateljstva” će po prvi put u okviru svojih programskih aktivnosti predstaviti stručnjake iz oblasti dečijeg razvoja i omladinskog sporta iz celog sveta kao predavače u okviru Foruma. Treneri, doktori dečijih timova, izveštači iz vodećih svetskih medija, proslavljeni fudbalski asovi, predstavnici fudbalskih saveza i akademija će se aktivno baviti pitanjima iz oblasti pripreme mladih fudbalera za međunarodna takmičenja, novim metodama sportskog obrazovanja, principima po kojima se uspešno formiraju omladinski fudbalski timovi i načinima pravilnog razvoja mladih fudbalera.

Ove godine, jedan od glavnih govornika na Forumu biće i proslavljena fudbalska legenda i dvostruki osvajač “Zlatne lopte” – Franc Bekenbauer.

“Kajzer Franc” će se u Madridu družiti sa mladim učesnicima projekta Fudbal za prijateljstvo u ulozi globalnog ambasadora – prenoseći im svoje bogato sportsko iskustvo, interesantne primere iz profesionalne karijere i deleći znanje o tome kako postići velike uspehe – dragocena za one koji tek počinju da se bave fudbalom.

Povezana vest:  Džerard: Možemo da ponovimo uspeh iz 2005. godine

„Predstavlja mi veliku čast što sam pozvan da i ove godine učestvujem u najvećem međunarodnom društveno-odgovornom projektu za decu kompanije Gazprom, “Fudbal za prijateljstvo”. Vrednosti koje zastupaju mladi učesnici iz brojnih zemalja su vanvremenske. Bez jednakosti, dobronamernosti i pravičnosti – skladan svet je nezamisliv. Odgajati decu u duhu saradnje i komunikacije je glavni cilj – jer je mogućnost postizanja kompromisa, nalaženja zajedničkog jezika sa onima koji su različiti od vas ključ za postizanje životnog uspeha – bez obzira da li će se opredeliti za poziv profesionalnog sportiste ili bilo koji drugi,” ističe globalni ambasador projekta “Fudbal za prijateljstvo” Franc Bekenbauer.

Povezana vest:  Ljajić: Nadam se da Roma žali

Učesnici završnih aktivnosti projekta će, po njihovom okončanju, prisustvovati finalu UEFA Lige šampiona između Liverpula i Totenhema na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu.

Srbija je jedna od 8 zemalja – osnivača projekta “Fudbal za prijateljstvo” 2013. godine, koji je u 2018. – tokom održavanja FIFA “Svetskog šampionata u fudbalu Rusija 2018” – ugostio dečije i odrasle učesnike projekta iz 211 zemalja i teritorija sveta. Fudbalski klub “Crvena zvezda”, šampion Srbije za sezonu 2018-2019 – je i ove godine zvanični partner projekta za našu zemlju.