fifaFIFA ne namerava da menja način glasanja

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u ovom trenutku nema nameru da razmatra izmenu sistema glasanja prilikom određivanja organizatora šampionata sveta, izjavio je generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

-U četvrtak smo odlučili ko će biti domaćini Svetskih kupova 2018. i 2022. godine i u ovom trenutku nema potrebe da razmišljamo o izmeni sistema glasanja – rekao je Valke.

Povezana vest:  Pike: Završiću karijeru u Barseloni

Nakon odluke da Mondijal 2018. bude dodeljen Rusiji, a četiri godine kasnije Kataru usledile su brojne kritike, pre svega iz Engleske, da su one u velikoj meri bile politički motivisane.

-Tačno je, to su bile političke odluke, ali mislim da su, u celini gledano, reakcije navijača bile pozitivne. Pokazali smo da je fudbal otvoren za čitav svet. Rusija je velkika fudbalska nacija i zaslužila je Svetski kup, a Bliski istok je ravnopravni deo naše porodice – rekao je Valke.

Povezana vest:  Lukaku: Nije mi jasno zašto je Ozil napustio Real

Generalni sekretar FIFA je dodao da je dobro što je korupcionaška afera izbila pre glasanja, pa su dvojica članova Izvršnog komiteta, optuženih za korupciju, na vreme suspendovani i nisu odlučivali o domaćinima Mondijala.

-Mislim da smo u toj situaciji postupili pravoremeno i na pravi način. Suspendovali smo naše članove, pa tako niko od nas nema razloga da se stidi bilo čega – rekao je Valke.

Povezana vest:  Protivnici Partizana zadovoljni žrebom za Ligu Evropa

Naredni put FIFA će o organizarotu Svetskog kupa 2026. godine odlučivati u decembru 2018.