Poslednja faza Coca-Cola rute FIFA trofeja svetskog prvenstva kreće ka Južnoj Africi

 

Ruta trofejaNajznačajniji fudbalski trofej na svetu, FIFA trofej, započinje poslednju fazu najveće svetske turneje do sada posetom Indiji. Nakon obilaska 50 afričkih zemalja i više od 72.000 pređenih kilometara, Coca-Cola turneja FIFA trofeja svetskog prvenstva nastavlja putovanje na pet kontinenata i posetiće još 33 zemlje širom sveta. Od 30. marta do 2. aprila boraviće u Srbiji.

Do sada je blizu 200.000 navijača širom afričkog kontinenta prisustvovalo događajima organizovanim u sklopu Coca-Cola turneje i imalo jedinstvenu priliku da se fotografiše sa originalnim trofejom FIFA svetskog prvenstva. Pridruživši se proslavi Coca-Cola turneje trofeja FIFA svetskog prvenstva, 37 šefova država je pozdravilo dolazak trofeja u njihove zemlje, uključujući Nikifepunjea Lukasa Pohambu, predsednika Namibije, Džona Agiekuma Kufuora, predsednika Gane i Elen Džonson Sirlif, predsednicu Liberije.

-Saradnja sa najpoznatijim svetskim brendom omogućila nam je da organizujemo najambiciozniju turneju FIFA svetskog prvenstva do sada i izuzetno nam je drago što toliki broj ljudi pozdravlja njen dolazak i iskazuje svoju bogatu kuturu i vatrenu podršku’’, rekao je Jérôme Valcke (Žerom Valke), generalni sekretar FIFA.  ’’Radujemo se što ćemo u 2010. godini trofej predstaviti još većem broju navijača – dodao je.

Povezana vest:  Milošević: Trebala nam je ovakva pobeda

trofej-Doček Coca-Cola turneje FIFA trofeja svetskog prvenstva u Africi je bio neverovatan, dočekale su nas hiljade vatrenih navijača koji su nam poželeli dobrodošlicu i izrazili uzbuđenje i radost na našim događajima – izjavio je Emmanuel Seuge (Emanuel Sež), direktor svetske grupe za marketing u sportu i zabavi u kompaniji Coca-Cola.

Trofej, koji je krenuo na turneju iz FIFA sedišta u Cirihu 21. septembra 2009, posetiće 83 zemlje i preći ukupno 138.902 kilometara, što je tri puta više od prečnika Zemlje. Ova turneja je rezultat ekskluzivnog partnerstva između FIFA i kompanije Coca-Cola, zvaničnog partnera FIFA-e i jednog od najstarijih korporativnih partnera ove organizacije.

Prilikom boravka trofeja u Beogradu, navijači će imati šansu da uživo i iz blizine vide pravi trofej FIFA Svetskog prvenstva, jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih sportskih simbola na svetu. Kao i u drugim zemljama, i kod nas će ovo nezaboravno iskustvo biti omogućeno potrošačima, odnosno dobitnicima besplatnih karata koje će se deliti putem specijalnih Coca-Cola promocija. Zanimljivo je da će tokom ovog događaja navijači imati priliku da se slikaju pored trofeja, ali i da vide specijalne 3-D snimke nezaboravnih momenata FIFA Svetskog prvenstva, što je svakako prava poslastica za sve fudbalske fanove.

Povezana vest:  Blažević: Ujeo sam se za jezik, nema favorita na Maksimiru

Turneja trofeja FIFA svetskog prvenstva 2009/10. nastavlja ogroman uspeh prve svetske turneje trofeja iz 2006.  godine, koja je posetila 31 grad u 29 zemalja i prešla 102.570, uz milione navijača širom sveta koji su imali priliku da izbliza vide najpoznatiji fubalski trofej.

 

O FIFA svetskom prvenstvu 2010.

FIFA svetsko prvenstvo 2010. se održava u Južnoj Africi od 11. juna. Ovo je prvi put da se 32 tima bori za najtraženiji trofej na svetu na afričkom kontinentu, a reprezentacija Srbije će igrati u grupi sa Nemačkom, Ganom i Australijom. Finale će se igrati 11. jula 2010. na Gradskom fudbalskom stadionu u Johanesburgu.

 

O FIFA i Coca-Cola saradnji

The Coca-Cola Company zvanično sarađuje sa Svetskom fudbalskom federacijom (FIFA) od 1974. a zvaničan je sponzor FIFA svetskog prvenstva od 1978. godine. Coca-Cola se reklamira na stadionima gde se održavaju mečevi FIFA svetskog prvenstva od 1950. godine i dugi niz godina podržava fudbal na svim nivoima, od najmanjih takmičenja do FIFA svetskog prvenstva.

Povezana vest:  Deportivo prvi put ove sezone pobedio u gostima

 

O trofeju

Autentični trofej FIFA Svetskog prvenstva™ dodeljuje se naciji koja je pobedila na svakom turniru.  Poznati trofej visok je 36,8 cm, teži 6,175 grama i sačinjen je od 18-o karatnog zlata. Osnova je urađena od dva sloja poludragog malahita, a na donjoj strani trofeja stoje ugravirane godine i imena svakog pobednika FIFA Svetskog prvenstva od 1974. godine.

Originalni trofej ne ostaje kod pobednika, već se pobedničkoj reprezentaciji daje pozlaćena replika.  Prva svetska turneja trofeja održana je 2006. godine kada je  gostovala u 31 gradu u 29 države, i prešla je 102,570 km, a milioni navijača širom sveta uživali su u činjenici da im je pružena prilika da izbliza pogledaju najpoznatije fudbalsko priznanje. Posebno je zanimljiva činjenica da je trofej izuzetno obezbeđen, da će ga na svetskoj turneji pratiti izuzetne mere predostrođnosti, budući da s ečuva pod specijalnim uslovima i na specijalnoj temperaturi. Zbog ogromnih mera bezbednosti i svoje važnosti trofej mogu dodirnuti samo najviši čelnici FIFA-e, predsednici država, ali i fudbaleri reprezentacije koja na Prvenstvu osvoji titulu svetskog prvaka.