Ne dešava se često da engleski novinari staju u zaštitu Srbije, ali je nedavno zabeležen upravo jedan takav slučaj i to zbog ponašanja navijača reprezentacije Engleske na gostovanju u Prištini.
Tokom utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. izmedu reprezentacije tzv. Kosova i Engleske, zabeleženo je na više mesta kako gostujući i domaći navijači zajedno pevaju, vređajući Srbe, prenosi „Blic“.
Sem Strit, engleski novinar koji na društvenim mrežama ne skriva da voli „Votford, Brazil, Srbiju i Argentinu“, objavio je jedan takav snimak na kome se vide Englezi kako pevaju „Srbija je razbijena gde god da se pojavi“.
Na drugim snimcima uvodne reči su „Srbi su kopilad“, prenosi „Blic“.
-Snimljeni su. I to na stadionu. Pretpostavljam da će UEFA naterati Engleze da prvi meč EURO2020 na Vembliju odigraju iza zatvorenih vrata, ili se rasizmom naziva samo ono što urade navijaci u istocnoj Evropi? – upitao je Strit na Tviteru.
On je dodao da je u četvrtak golman tzv. Kosova Arijanet Murić optužio navijače Češke da su ga ugrožavali na rasnoj osnovi, ali, kako kaže Strit, te tvrdnje nije potkrepio nikakvim dokazima.
Strit je naveo da svi zainteresovani mogu da da ovaj događaj iz Prištine prijave mreži „FARE“, koja se u saradnji sa UEFA bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu.

Povezana vest:  Žozep Gvardiola: Mesi je najbolji, a Zlatnu loptu zaslužuju i Inijesta i Ćavi