fifaGeneralni sekretar FIFA: Zimski Mundijal je sasvim moguć

 

Generalni sekretar Svetske fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke rekao je danas da ta organizacija nije protiv ideje da se Mundijal u Kataru 2022. godine održi u zimskom periodu. Valke, koji u Abu dabiju prisustvuje Klupskom svetskom prvenstvu, dodao je da bi pre donošenja takve odluke morali da se reše brojni logistički problemi, pre svega u vezi sa kalendarom takmičenja.

-Zašto da ne? To bi značilo da Mundijal učinimo dostupnim I zemljama u kojima fudbal ne može da se igra u junu i julu – rekao je Valke.

Povezana vest:  Mihajlović u nedelju saopštava spisak za Rusiju

Takva promena, međutim, nije lak zadatak, jer bi uslovila i brojne izmene u međunarodnom kalendaru. Raspored mečeva bio bi promenjen i u godini pre i u godini posle Mundijala, pa bi sa tim morali da se saglase svi nacionalni savezi.

-Ne možemo tek tako da promenimo termin. Prvo bismo morali da potpuno izmenimo kalendar u klupskim takmičenjima, uglavnom u Evropi. Za ostatak sveta to ne bi bilo toliko teško – naveo je Valke.

Temperature u Kataru u junu i julu često premašuju 40 stepeni Celzijusa što bi moglo da ugrozi zdravlje fudbalera, ali i navijača.

Povezana vest:  Ferara novi trener Sampdorije

Član Izvršnog komiteta FIFA Franc Bekenbauer zato je odmah predložio da se turnir organizuje zimi, kada su uslovi za igru mnogo pogodniji. Predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišel Platini podržao je tu ideju.

Katar, prema rečima Valkea, još nije zvanično tražio promenu termina. Samo je obećao da će stadioni i prostori predviđeni za zabavu navijača biti rashlađivani korišćenjem sunčeve energije. Predsednik FIFA Sep Blater danas je doputovao u Katar, prvi put posle proglašenja te zemlje za domaćina Mundijala 2022. godine. Uskoro bi trebalo da se sastane i sa čelnicima katarske ponude.

Povezana vest:  Rami kažnjen zbog kritikovanja Đukića

Blater je prethodno nagovestio da bi neke utakmice Svetskog prvenstva 2022. godine mogle da se i igraju i u drugim zalivskim zemljama, ne samo u Kataru. Valke je, ipak, kazao da Katar za sada nije pominjao takvu opciju.

-Još je rano pričati o tome šta će se desiti 2022. godine – istakao je Valke.