Fudbaleri i treneri Premijer lige dobili su danas medicinski protokol prema kome je, izmedju ostalog, tokom treninga zabranjeno startovati na igrača, u jeku epidemije korona virusa.

U protokolu se navodi da se distanca mora strogo poštovati. Igrači moraju da treniraju u grupama najviše po pet, zabranjeno im je da startuju jedan na drugoga, a posle svakog treninga korner zastavice, lopte, okvir gola i tereni moraju da se dezinfikuju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Povezana vest:  Tevez na odmoru u Italiji razgovarao o prelasku u Inter?

Uprava lige nada se da bi treninzi u trajanju od 75 minuta mogli da počnu u ponedeljak.

Ekipe će biti pod nadzorom, uključujući testiranja dva puta nedeljno i svakodnevno popunjavanje upitnika pre svakog treninga i proveru telesne temperature.

Takodje, igrači će morati da vode registar rezultata testiranja na korona virus, pod uslovom njihove saglasnosti i sporazuma Udruženja profesionalnih fudbalera (PFA).

Povezana vest:  Lalatović: Ne mogu da utičem na krađu

Preporučene „kontrolne mere“ uključujujući i pažljivo održavanje lične higijene i korišćenje lične zaštitne opreme. Igračima je rečeno da moraju samostalno da dolaze i odlaze sa treninga i da unutrašnjost vozila mora redovno da se održava, pošto ne treba koristiti klupski autobus ili javni prevoz.

PFA je konsultovalo igrače o predloženim medicinskim protokolima u vezi sa povratkom na treninge. Njima je data skraćena verzija dokumenta na 40 strana.

Povezana vest:  Srbija ostala na 31. mestu rang liste FIFA

Kako je preneo BBC, Udruženju su se obratili brojni fudbaleri, posebno oni koji imaju primarni zdravstveni problem i oni iz manjinskih etničkih grupa, da su zabrinuti zbog povratka na posao.

Sastanak fudbalera, PFA, čelnika Premijer lige i lekara biće održan u sredu, kada će razmeniti mišljenja i opcije.