FUDBALSKA-LOPTANastavlja se ekspanzija japanskog fudbala

 

Dosadašnji fudbaler Hirošime Tomoaki Makino potpisao je danas za nemački Keln i postao peti Japanac u Bundesligi. Keln je objavio da je sa 23-godišnjim štoperom potpisao ugovor do juna 2013. Prethodno je ekipa pojačana i dolaskom golmana Mihaela Rensinga i levog beka Kristijana Ajhnera. Japanski fudbal do sada su u Bundesligi predstavljali Šinđi Kagava iz Borusije Dortmund, Acuto Učida iz Šalkea i dvojac iz Frajburga – Makoto Hasebe i Kišo Jano.

Povezana vest:  Nejamar slobodan igrač, plaćena klauzula

Samo je Hasebe igrao u Nemačkoj i pre ovogodišnjeg Mundijala u Južnoj Africi na kome su Japanci stigli do osmine finala. Ugovorom za prvoligaški klub u Nemačkoj vezan je i Hajime Hosogai, koji je potpisao za Bajer iz Leverkuzena, ali je odmah prosleđen drugoligašu Augsburgu na pozajmicu.

Mediji spekulišu i da je Štutgart poslao zvaničnu ponudu za napadača Šimicu Es-Pulsa Šinđija Okazakija. Makino će se ekipi Kelna pridružiti posle januarskog Azijskog kupa u Kataru na kojoj će japansku selekciju činiti 10 igrača koji će na proleće igrati u evropskim klubova, među njima i Kejsuke Honda iz moskovskog CSKA.

Povezana vest:  Kapelo postavio cilj - polufinale

Ekspanziju japanskog fudbala osetio je i stručni štab Arsenala, koji je ranije ovog meseca potpisao ugovor sa 18-godišnjim Rjom Mijaićijem.