Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava ocenilo je danas da u neprimerenoj komunikaciji zvaničnika fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda na društvenoj mreži Tviter, crno-beli ugrožavaju i narušavaju prava maloletnog deteta golmana crveno-belih Milana Borjana, i navelo da svaka zloupotreba ili nasilje nad decom podleže krivičnoj odgovornosti.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić i golmana Zvezde Milan Borjan na Tviteru su razmenili uvrede, nakon što je čelnik crno-belih na svom nalogu objavio foto montažu fotografije prvog golmana crveno-belih. Borjan je na toj fotografiji sa maloletnim sinom, ali je umesto detetove glave fotomontažom „nalepljena“ glava selektora reprezentacije Srbije Ljubiše Tumbakovića, nakon čega je golmanova supruga Snežana Borjan rekla da je Vuletić osporio očinstvo Milana Borjana.

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati 5. kola i tabela Bundeslige

Ministar Zoran Djordjević apelovao je na zaštitnika gradjana da reaguje povodom ovih postupaka, a u saopštenju se ističe da svaka zloupotreba i nasilje nad decom podležu krivičnoj i gradjanskopravnoj odgovornosti, kao i moralnoj osudi počinioca ma ko on bio.

„Ovakvo ponašanje je nedopustivo, a posebno od profesora Pravnog fakulteta, koji treba da se stidi. Nema tu ničeg sportskog. Moramo zaustaviti kršenje prava deteta i preduzeti sve korake u cilju njegove zaštite“, rekao je Djordjević, a prenelo ministarstvo.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP 2012, SLOVENIJA - SRBIJA, Vidić u timu, Sastavi timova

U saopštenju se ocenjuje da zvaničnici FК Partizan na grub način narušavaju i ugrožavaju prava maloletnog deteta supružnika Borjan, zloupotrebom slike na kojoj je izmenjeno lice deteta i prikazano u podrugljivom i uvredljivom kontekstu, što može naneti štetu detetovom rastu i razvoju, kao i psihološke posledice u kasnijem uzrastu kada bude razumeo da je on i njegov roditelj zloupotrebljen u cilju sramoćenja.

Kako se navodi, ovakvu ocenu ministarstvo je zasnovalo na definiciji digitalnog nasilja nad decom koja glasi: „Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Nasilje se može odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute“.

Povezana vest:  Glazgov Rendžersima preti kazna zbog pesama navijača

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osudjuje ovako flagrantno kršenje prava deteta i apeluje da se odmah prekine sa ovakvom komunikacijom i daljim kršenjem prava deteta, što podrazumeva da se odmah sa društvenih mreža povuče fotografija kojom se narušava privatnost i integritet maloletnog deteta roditelja Borjan“, navodi se u saopštenju.