redsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino rekao je da će ta organizacija proceniti predlog Evropske fudbalske unije (Uefa) o promeni pravila igranja rukom kako bi se sprečilo donošenje odluka koje štete fudbalu.

Infantino je to naveo u pismu predsedniku Uefa Aleksandru Čeferinu, u koje je agencija Asošiejted pres danas imala uvid.

Infantino je naveo da Fifa teži „poštenju, doslednosti i transparentnosti“ u vezi sa pravilima o kojima se intenzivno raspravlja.

Čeferin je prošle nedelje pisao Infantinu i tražio da se vrati pravilo koje dozvoljava sudijama da procene da li je igranje rukom fudbalera bilo namerno ili slučajno i da se spreči niz „mnogih nepravednih odluka“.

Povezana vest:  Startuje treća sezona Honda Zlatne lige, mediji i javna preduzeća u borbi za "pehar sa ušima"!

U svom odgovoru Čeferinu, Infantino je naveo da će o predlogu Uefa biti reči na sastanku Medjunarodnog borda fudbalskih saveza (IFAB) ovog meseca.

„Ovo nije prvi put da je to pravilo u centru diskusije i verujem da neće biti ni poslednji put. Verujem da intenzitet rasprave o ovom odredjenom delu igre dobro ilustruje strast prema našem sportu i suptilnosti koje ga čine jako privlačnim“, naveo je Infantino u pismu.

Povezana vest:  Mitrović i Kostić: Meč sa Rusijom dobra provera

Izmenom pravila 2019. godine utvrdjeno je da je prekršaj napravljen ako su ruke fudbalera raširene u neprirodnom položaju u trenutku kada ga pogadja lopta.

Promenu fudbalskih pravila nadgleda IFAB, Fifa kontroliše polovinu od osam glasova, a četiri glasa drže Fudbalski savezi Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Tehnički i fudbalski savetodavni odbori IFAB sastaće se ovog meseca uoči Generalne skupštine sledeće godine. čInfantino je rekao Čeferinu da je obavešten da će predlog Uefe o igranju rukom biti na dnevnom redu.

„Kao što ste tačno istakli, naš fokus ne bi trebalo da bude usmeren samo na razmatranje potencijala predloženih izmena, već i na razmatranje efikasnosti izvršenih promena“, naveo je predsednik Fife.

Povezana vest:  Benites i Kejhil: Lopte sa čipom su mnogo teže

Za promenu je i trener Čelsija Frenk Lampard, čija je ekipa imala korist od sadašnjeg pravila, nakon što joj je dosudjen diskutabilan penal zbog igranja rukom jednog igrača Rena tokom utakmice u Ligi šampiona u sredu.

„To je pravilo koje niko ne voli, ni oni koji igraju fudbal, ni oni koji gledaju fudbal“, rekao je Lampard.