FUDBALSKA-LOPTACNN: Utakmica Dinamo-Crvena zvezda među pet koje su promenile svet

 

Američka televizijska mreža CNN izabrala je pet fudbalskih utakmica koje su „promenile istoriju“. Među njima je svoje mesto našla i utakmica zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde igrana 13. maja 1990. godine.

Valja reći da je izbor vršen u kontekstu istorijsko-političkih konotacija koje su utakmice izazvale i ostavile iza sebe.

Povezana vest:  Engleska povukla kandidaturu za organizaciju SP-a 2022. godine

CNN opisuje kako je prekinuta utakmica na Maksimiru bila zapravo uvod u hrvatsko-srpski rat i opisuje „kung-fu“ udarac Dinamovog kapitena Zvonimira Bobana u prsa policajca koji je napao jednog navijača zagrebačkog kluba, te prenosi njegovu izjavu:

-Bio sam spreman rizikovati sve, svoj život, karijeru i sve što bi mi slava donela za idealistički cilj, za hrvatski cilj.

Povezana vest:  FSS nastavio akciju doniranja sportske opreme

Utakmicu Dinamo-Crvena zvezda CNN je svrstao na četvrto mesto liste. Na prvo je stavio susret između sekretarijata i predsedništva Engleskog fudbalskog saveza (FA) iz 1864, prvu igranu prema pisanim pravilima, pravilima koje je napisao sam FA, a na petu onu između Iraka i Saudijske Arabije iz 2007. godine.