Evropska fudbalska unija (Uefa) produžila je danas rok klubovima do 2. aprila da završe utakmice osmine finala, a problem predstavljaju mere Nemačke za putovanja iz Engleske u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Liverpul bi 16. februara trebalo da igra u Nemačkoj protiv Lajpciga, prvu utakmicu osmine finala Lige šampiona. Nemačka je uvela ograničenje putovanja iz Engleske, gde se širi zaraza novim sojem korona virusa.

„Trenutno ne postoji poseban aranžman za profesionalne sportiste“, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke.

Povezana vest:  SP JAR, PREGLED, Srbija bez plasmana u osminu finala

Ako Liverpul ne bude mogao da putuje u Nemačku, moglo bi da se promeni domaćinstvo, pa da se prva utakmica odigra u Engleskoj, pošto nemačke vlasti imaju blaže mere za povratak svog stanovništva u zemlju.

Uefa zahteva od klubova „da saradjuju sa svojim fudbalskim savezima kako bi od nadležnih dobili izuzeća od postojećih ograničenja putovanja poput zatvaranja granica i zahteva za karantin“.

Povezana vest:  JELEN SUPERLIGA, Rezultat utakmice 7. kola i tabela Super lige

Utakmice osmine finala trebalo je da se završe 17. marta, a da se prve četvrtfinalne utakmice igraju 6. i 7. aprila.

Takmičenje u Ligi Evropa nastaviće se 18. februara, a utakmica Befnike i Arsenala imaće moguće probleme sa putovanjem.

Uefa je navela da utakmice šesnaestine finala Lige Evropa moraju da se završe do 5. marta, šest dana pre nego što je planirana osmina finala.

Povezana vest:  Saradnja Partizana i UNICEF-a na turniru u malom fudbalu

Postoji nekoliko mogućnosti za odigravanje odloženih utakmica u već gustom kalendaru. Reprezentacije će zvati igrače od 22. do 31. marta za utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Ako klubovi imaju ograničenja koja utiču na njihove utakmice, pravilnici takmičenja odredjuju krajnji rok do ponedeljka u sedmici pre nego što se obavesti Uefa.

„Klub domaćin mora da predloži odgovarajuće alternativno mesto koje se može nalaziti i u neutralnoj zemlji“, navela je Uefa.