Grupa elitnih evropskih fudbalskih klubova ponovo je zapretila napuštanjem Lige šampiona, i osnivanjem nove Superlige Evrope, potvrdio je danas za AP izvor blizak klubovima.

Odbor Evropske klupske asocijacije i UEFA najavili su za ponedeljak promociju novog formata elitnog takmičenja, u kom bi Liga šampiona bila proširena sa 32 na 36 učesnika od 2024. godine.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Navijači Srbije brane Antića od napada kolega

Za osnivanje Superlige Evrope za sadu se zalažu Juventus, Milan, Mančester junajted, Čelsi, Liverpul, Totenhem, Arsenal, Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid. Francuski i nemački klubovi se još uvek nisu saglasili sa osnivanjem novog takmičenja, kao ni engleski Mančester siti.

UEFA pokušava da spreči osnivanje Superlige, za sada najviše preko nacionalnih saveza, pa je tako engleska Premijer liga obavestila klubove da se distanciraju od Superlige.

Povezana vest:  ŠPANSKA LIGA, Rezultati osmog kola Primere i tabela

Predvidjeno je da Superliga broji 20 klubova, od kojih bi 15 bili stalni učesnici, dok bi se pet menjalo svake godine, po sistemu kvalifikacija.

Takmičenje bi počelo sa po dve grupe od po 10 timova, iz kojih bi četiri najbolja išla u četvrtfinale. Ovakav sistem bi garantovao svakom timu sigurnih 18 utakmica u sezoni.

Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, Rezultati utakmica i tabela posle 11. kola

Superliga očekuje da bi samo od televizijskih prava inkasirala oko četiri milijarde evra, od kojih bi najveći deo pripao grupi od 15 klubova osnivača.