zvezdan_terzicDanas počinje suđenje Zvezdanu Terziću

 

U Beogradu danas počinje suđenje bivšem predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Zvezdanu Terziću, optuženom za zloupotrebe u transferima fudbalera u ukupnoj vrednosti od gotovo četiri miliona evra.

Pored Terzića, pred Višim sudom u Beogradu optuženi su i bivši generalni sekretar Zajednice fudbalskih klubova Prve savezne lige Milovan Nikodinović, bivši direktor OFK Beograda Vladimir Bulatović i Dražen Podunavac.

Terzić je bio u bekstvu gotovo tri godine, a predao se 11. Novembra 2010. godine i od tada je u pritvoru, pošto je sud odbio jemstvo od 200.000 evra koje je optuženi ponudio za puštanje iz pritvora. Optužnica Višeg tužilaštva u Beogradu, podignuta 15. jula 2010. godine, tereti grupu za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, kao i za pomaganje i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Povezana vest:  Spartak savladao Novi Pazar sa 3:2

Terzić je optužen da je 1998. godine kao direktor OFK Beograda uz pomoć Nikodinovića uzeo milion i 100.000 nemačkih maraca zloupotrebama u prelasku fudbalera Vanje Grubača iz OFK Beograda u nemački Hamburger športferajn.

Druga tačka optužnice Terzića tereti da je 2003. godine prilikom prelaska fudbalera Srđana Stanića iz OFK Beograda u moskovski Spartak zaključio dva ugovora o transferu, od 1,7 miliona evra i od 400.000 evra, od kojih je OFK Beogradu uplaćeno 400.000 evra, a 1,3 miliona evra preduzeću Integrejtid investment servisiz (Integrated investment services).

Povezana vest:  Božović podneo ostavku u Rostovu

Tako je Terzić, prema navodima optužnice, tom preduzeću pribavio nelegalnu korist od 1,3 miliona evra, a Upravni odbor OFK Beograda neistinito obavestio da klubu od tog transfera pripada 400.000 evra.

Terzić, Bulatović i Podunavac optuženi su da su krajem 2005. Godine i početkom 2006. godine zloupotrebama u transferu fudbalera Branislava Ivanovića iz OFK Beograda u moskovsku Lokomotivu preduzeću Gardian vorldvajd (Gadian Worldvide) pribavili nelegalnu korist od dva miliona evra.

Povezana vest:  Mihajlović nije srećan što će sezonu početi protiv Milana

Bulatović je optužen da je Podunavcu pribavio nelegalnu korist od 100.000 evra prilikom prelaska fudbalera Stevana Stošića iz OFK Beograda u špansku Malagu. Terzić je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije 22. januara 2005. godine.