uefa_logo copyUEFA: Fudbalski savez Ukrajine pred suspenzijom

 

Fudbalski savez Ukrajine nalazi se pred suspenzijom Evropske fudbalaske unije (UEFA) zbog političkog uplitanja u proces odlučivanja rukovodstva Saveza, saopštio je danas generalni sekretar UEFA Đani Infantino.

On je precizirao da su čelnici evropske „kuće fudbala“ ocenili da se rukovodstvo ukrajinskog Saveza „nedovoljno odlučno odupire političkim pritiscima“ i da „sporo izlazi na kraj sa političkim faktorima u svojim organima“.

Povezana vest:  SP BRAZIL 2014, Španski mediji razočarani igrom "furije"

„Mešanje politike u rad fudbalskih organa zabranjeno je našim Statutom“, poručio je Infantino i dodao da će odluka o eventualnoj suspenziji Ukrajinaca biti odneta 15. februara.

U slučaju da ukrajinski Savez bude kažnjen, sve reprezentacije te zemlje kao i klubovi u evrokupovima neće moći da igraju svoje mečeve.

Ukrajina trenutno ima tri kluba u takmičenjima pod okriljem UEFA. Prvak Šahtjor iz Donjecka nalazi se u osmini finala Lige šampiona, a kijevski Dinamo i Metalist iz Harkova su učesnici šesnaestine finala Lige Evrope.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Partizan u Borči, Zvezvda domaćin OFK Beogradu

Zanimljivo je da, ukoliko eventualna suspenzija potraje, Ukrajinci neće moći da se takmiče na Evropskom prvenstvu 2012. godine koje će zajednički organizovati sa Poljskom.

„Pravila naše organizacije su jasna. Ako suspenzija bude na snazi i u vreme održavanja šampionata Evrope, državni tim Ukrajine neće imati pravo nastupa“, pojasnio je Infantino, koji se nada da će se pronaći rešenje „na zadovoljstvo svih strana“.

Povezana vest:  Božović: Nije bilo lako, ali smo zasluženo pobedili

U ovom trenutku čini se da je za Ukrajince mnogo veći problem od suspenzije koja im preti veliko kašnjenje radova na pripremama za „Euro 2012“.

Prvi operativac UEFA obavestio je javnost da je rukovodstvo evropske „kuće fudbala“ uputilo pismo organizatorima kontinentalne smotre u kome se zahteva da se radovi maksimalno ubrzaju.