FUDBALSKA-LOPTA

Nemačka Italiji oduzela treće mesto na UEFA klupskom rankingu

Nakon 11 je godina Nemačka vratila pravo na četiri predstavnika u Ligi šampiona. Formalno je to učinio Bajer iz Leverkuzena 2-0 pobedom nad Metalistom iz Harkiva u revanš utakmici 1/16 finala Lige Evrope.

S trećeg mesta UEFA-inog klupskog rankinga, poslednjeg koje donosi četiri mesta nacionalnim savezima u Ligi šampiona (tri direktno + jedno kvalifikacipno), Nemačka je tako zbacila Italijane.

Povezana vest:  Ljajić: Pokušao sam da nagovorim Kolarova da dođe u Romu

Ta činjenica, međutim, neće imati značaja za sledeću sezonu evropskih klupskih takmičenja, već će se valorizirati od sezone 2012/2013.

Nemci su poslednji put s četiri predstavnika krenuli u Ligu šampiona u sezoni 2001/2002, u koju su kao aktuelni evropski prvaci ušli fudbaleri Bajerna, a kao finalisti završili igrači Bajera.

UEFA obračunava nacionalni klupski koeficijent kroz petogodišnji period. Računaju se svi nastupi klubova u kvalifikacijama i glavnim takmičenjima Lige šampiona i Lige Evrope.

Povezana vest:  Pobede Barselone i Intera u Grupi B u Ligi šampiona

Na prva dva mesta i dalje se Englezi i Španci. Bundesliga se sada, međutim, i formalno može zvati trećom najjačom fudbalskom ligom u Evropi.