FUDBALSKA-LOPTA

Političari i policija zabrinuti zbog škotskog derbija

Političari i policija u Škotskoj zatražili su danas hitnu akciju suzbijanja nasilja na fudbalskim utakmicama Seltika i Rendžersa, posle nereda koji su izbili na Kup utakmici dva rivala iz Glazgova. Seltik je sinoć pobedio Rendžers sa 1:0, u utakmici pete runde škotskog Kupa. Trojica igrača Rendžersa su isključeni, treneri su se sukobili posle meča, a zbog izazivanja nereda uhapšena su 34 navijača.

Povezana vest:  Milojević: Ne želim da obećavam titulu

To je bio peti derbi dva glazgovska kluba u sezoni, a do kraja šampionata odigraće se još dva.

-Ne možemo da ignorišemo sramotne scene sa sinoćnje utakmice – rekao je prvi ministar škotske vlade Aleks Salmond.

On je dodao da će, na zahtev policije, predstavnici vlasti razgovarati sa čelinicima Seltika i Rendžersa.

-Vlada će sa zadovoljstvom prisustovati tom sastanku kako bi se uverila da će Fudbalski savez i klubovi poštovati svoje obaveze. Takođe, oni moraju da preuzmu širu ulogu u škotskom društvu – rekao je Salmond.

Povezana vest:  Luis Enriku: Menjaću Totija ako bude potrebno

Fudbalski savez Škotske osudio je dešavanja na glazgovskom derbiju I saopštio da oseća „veliku tugu i sramotu“ zbog nereda. Portparol škotske policije Les Grej rekao je da bi bilo najbolje da se najveći škotski derbi ne igra u Glazgovu, pošto se „nasilje sa tih utakmica brzo prenosi na ulice, u pabove, klubove i kuće u Škotskoj“.

Povezana vest:  U Višem sudu danas nastavak suđenje Draganu Džajiću

-Bilo bi dobro da Seltik i Rendžers dve ili tri utakmice odigraju pred praznim tribinama, pa da vidimo kako će to izgledati – rekao je Grej.

Seltik i Rendžers su dva najpopularnija fudbalska kluba u Škotskoj i od 1995. godine samo te dve ekipe osvajaju šampionske titule.