fifa

FIFA nastavlja istraživanja o video-tehnologiji

Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je danas da će nastaviti da finansira video-tehnologiju na gol liniji, pošto je do sada isprobala 10 sistema koji nisu ispunili zadate uslove.

Istraživanja je zatražio predsednik FIFA Sep Blater pošto je promenio mišljenje o tehnologiji koja bi pomagala sudijama. On je stav izmenio posle brojnih žalbi na greške na Svetskom prvenstvu 2010. godine.

Sistemi koje je FIFA prošlog meseca ispitivala u svom sedištu u Ženevi nisu bili dovoljno brzi ili dovoljno precizni. Među ispitanima je bila i Adidasova lopta „Kairos“ sa ugrađenim

Povezana vest:  LAV KUP SRBIJE, Stanojević: Čeka nas teško gostovanje kod OFK Beograda

mikročipom.

Generalni sekretar FIFA Žerom Valke rekao je, međutim, danas da je ta organizacija i dalje posvećena nalaženju video pomoći na gol liniji.

Komisija za pravila fudbala, Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), pregledaće u subotu, na svom godišnjem sastanku, rezultate 10 testova.

-Ako nešto radi, zašto ga ne uvesti? Blater je jasno rekao izvršnom odboru – ako nađemo sistem koji radi, moramo ga prihvatiti – rekao je Valke.

Povezana vest:  Bivši predsednik FA pozvao na bojkot FIFA i SP u Rusiji

Prema uslovima koje je postavio IFAB u oktobru, da bi se usvojio sistem, potrebno je da 100 odsto tačno proceni da li je bio gol i da to prijavi u roku od jedne sekunde.

U ispitivanju nije korišćena sistem kamera poznat kao „Oko sokolovo“, koji se uspešno koristi u tenisu, nije bio na testiranju prošlog meseca zato što bi na stadion trebalo rasporediti šest kamera.

„Oko sokolovo“ će, međutim, moći da učestvuje u novim testiranjima ako IFAB u subotu odluči da zatraži nova ispitivanja.

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati 15. kola i tabela Bundeslige

IFAB postoji 125 godina i čine ga funkcioneri iz Engleske, Severne Irske, Škotske i Velsa, koji imaju po jedan glas, kao i FIFA, koja ima četiri glasa.

Slaganje FIFA sa tehnologijom je odlučujuće, zato što je potrebno šest glasova da bi se nešto usvojilo na glasanju.

Vels i Severna Irska podržali su prošle godine Blatera u stavu da video-tehnologiju treba držati dalje od fudbala.