michael_platini

Platini upozorio klubove da ne krše finansijski fer-plej

 

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini upozorio je u intervjuu današnjem „L’Ekipu“ klubove da ne krše pravila finansijskog fer-pleja.

Platini je podsetio da je evropski fudbal, zahvaljujući nerezonskom trošenju najbogatijih klubova, zapao u ogroman deficit koji sada iznosi oko 1,2 milijarde evra!

Povezana vest:  Italijanski mediji: Mihajlović na kraju sezone napusta Torino

-Taj ekonomski pokazatelj je opasnost za evropski fudbal – poručio je Platini i dodao da će pre letnjeg prelaznog roka uputiti cirkularno pismo čelnicima najmoćnijih klubova sa „Starog kontinenta“ sa željom da ih ohrabri da manje troše u narednom periodu.

Prošle godine Platini je izjavio da bi klubove koji u kontinuitetu troše prevelike sume novca i zadužuju se da bi doveli što atraktivnije igrače u svoje redove trebalo kazniti. On je danas precizirao da bi odgovorajuće kazne za ekonomski neodogovorne učesnike na tržištu bile izbacivanje iz takmičenja pod okriljem UEFA – Lige šampiona i Lige Evrope.

Povezana vest:  Pelegrini: Možda nismo zaslužili da pobedimo

-Ukoliko od 2015. godine klubovi ne budu poštovali pravila finansijskog ‘fer-pleja’ naša Disciplinska komisija, koja je nezavisan organ, izricaće sankcije neodgovornima – bio je veoma oštar Platini.

Prema pravilima UEFA, od sezone 2012/13 u evrokupovima moći će da se takmiče samo oni klubovi koji su finansijski stabilni.