michael_platini

Platini: najbolje da se SP 2022. igra u decembru

 

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini ocenio je da bi bilo najbolje da se prvenstvo sveta 2022. godine u Kataru održi u decembru.

Zabrinut zbog visokih letnjih temperatura u zalivskoj državi, Platini je zainteresovan da se održavanje planetarnog šampionata prebaci u zimske mesece, iako su organizatori odlučni u nameri da takmičenje bude održano tokom leta.

-Nadam se i voleo bih da se igra u decembru. Od 20. novembra do 20. decembra, neposredno pred Božić, bilo bi sjajno – izjavio je predsednik UEFA.

Povezana vest:  Mediji: Zapaljen džip vođe navijača FK Vojvodina

-Mi ne možemo ići u Katar u leto, kada je temperatura 55 stepeni Celzijusa. Kada se dodeli organizacija prvenstva 10 godina unapred onda moraju da se utvrde najbolji uslovi takmičenja, da ljudi budu srećni – dodao je Platini.

Planetarni šampionat tradicionalno se održava u junu i julu, tako da bi promena termina prouzrokovala reorganizaciju kalendara u najvećim svetskim ligama.

Povezana vest:  Ćalasan stopirao Zvezdin prihod iz Evrope

-Nacionalna prvenstva mogu da budu završena do sredine juna. Ponovno pokretanje posle svetskog šampionata, posle Božića, nije problem. Igrači bi odmor iskoristili tri meseca ranije – rekao je Platini.

Izbor Katara da bude domaćin Mondijala 2022. kritikovan je u pojedinim fudbalskim krugovima. Platini, međutim, brani odluku Međunanrodne fudbalske federacije (FIFA) da organizaciju dodeli državi čija se reprezentacija nikada do sada nije kvalifikovala za svetsko prvenstvo.

Povezana vest:  Varga: Ispunjen je plan u utakmici sa Donjim Sremom

-Fudbal pripada svima, fudbal je univerzalan. Izbor Katara 2022. ili Izraela za domaćina evropskog šampionata mladih reprezentacija 2013. dobri su za razvoj fudbala u regionima koji su strastveni u toj igri kao i u Evropi, ako ne možda i više strastveni – zaključio je predsednik UEFA.