lopta_u_mreziNajstarija pravila fudbala uskoro na aukciji

Kuća Sotebi staviće u julu na aukciju najstarija pravila klupskog fudbala koja bi mogla da dostignu cenu od 1,3 do 2 miliona funti, preneo je danas Rojters.

Kolekciju je na prodaju stavio britanski klub „Šefild“ i u njoj su rukom pisana pravila igre iz 1858. godine kao i jedina preživela kopija „Pravila, regulativa i zakona šefildskog fudbalskog kluba“ iz 1859. godine.

Povezana vest:  Poginuo Avi Koen

-Ova dokumenta su izuzetno važan deo istorije fudbala – rekla je Gabrijela Hiton, iz Sotebijevog odseka za knjige i rukopise. – Ona su ključna za stvaranje moderne igre i mnogi aspekti današnjeg fudbala dolaze baš iz Šefilda.

-Mnogi aspekti ideje o fudbalu kao sportu za gledanje, o mečevima između klubova sa snažnim rivalstvom koje uzimamo zdravo za gotovo, sve to se prvi put dogodilo u Šefildu – dodala je ona.

Povezana vest:  Australijski klub ponudio Boltu profesionalni ugovo

Predsedavajući Šefilda Ričard Tims rekao je da klub prodaje svoju arhivu kako bi opremili nove prostorije i „obezbedili svoju budućnost kao dom fudbala“.

Hitonova je rekla i da su šefildska pravila bila deo šireg razvoja igre koja se u različitim verzijama igrala na Kembridžu i u nekim engleskim školama.

Sotebi navodi da je prvi uspeh Šefilda ohrabrio razvoj drugih fudbalskih klubova u regionu koji su igrali po Šefildovim pravilima i „brzi razvoj fudbalske kulture“.

Povezana vest:  Viljaš-Boaš: Ne pregovaram sa Totenhemom

Utakmica Šefilda protiv Halama u decembru 1860. godine bila je prva zabeležena među-klupska utakmica, dok je prvo takmičenje klubova, takozvani „Judan kup“ odigrano 1867. godine u Šefildu.