FUDBALSKA-LOPTA

Premijer Tusk zapretio zatvaranjem stadiona zbog huligana

Poljski premijer Donald Tusk najavio je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima poljskih prvoligaških fudbalskih klubova da će zbog huligana i naredne sezone pojedine utakmice biti odigrane pred praznim stadionima.

On je rekao da je Poljskoj ugrožena organizacija Evropskog prvenstva 2012. godine, ako se ne spreče huligani. Poljska bi zajedno sa Ukrajinom trebalo da bude domaćin EP.

-Ukoliko u roku od nekoliko meseci ne uspemo da učinimo da se poštuju propisi iz zakona o bezbednosti na sportskim i masovnim manifestacijama, organizacija Evropskog prvenstva naredne godine je ugrožena – rekao je Tusk.

Premijer je rat fudbalskim huliganima objavio posle divljanja navijača Legije iz Varšave i Leha iz Poznanja u finalu Kupa Poljske u Bidgošću pre nedelju dana, koji su pred delegatima UEFA demolirali stadion. Oni su se potukli među sobom, ali i sa policijom i napadali novinare na stadionu.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Dosad tek 101 gol, najmanji prosek u istoriji

O merama kako da se spreči sramota i divljanje huligana Tusk je danas razgovarao sa predstavnicima prvoligaških klubova.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Ježi Miler, ministar sporta Adam Gjeriš i šef poljske policije Andžej Matejuk.

-Fudbalski funkcioneri se ne slažu sa zatvaranjem stadiona. Naš sastanak je bio prilično brutalan, ali nema mesta za pregovore. Ne radimo ništa drugo, već insistiramo da se poštuju propisi. Naredne sezone neće biti utakmica sa publikom na onim stadionima gde nije garantovana bezbednost – rekao je premijer novinarima.

Posle nasilja na stadionu u Bidgošću regionalne vlasti već su usvojile zahtev premijera da se poštuje zakon i da se utakmice za koje policija oceni da nije garantovana bezbednost – igraju pred praznim tribinama.

Povezana vest:  Gradski derbi pripao Mančester Junajtedu

Tako su odigrane utakmice 26. kola proteklog vikenda u Varšavi I Poznanju, a hiljade ljutih navijača Legije i Leha okupile su se protestujući zbog takve odluke premijera, ali su i van stadiona bodrili svoj tim.

Od naredne sezone na poljske stadione će se ponovo vratiti policija, dok je do sada intervenisala samo kada bi se redarima i klubovima organizatorima stvari otele kontroli.

Šef poljske fudbalske prve lige Andžej Rusko obećao je danas da će klubovi nastojati da bolje regulišu odnose sa svojim navijačima.

Rusko je premijeru predložio da klubovi sklope identične, usaglašene sporazume sa udruženjima navijača, da se uvede karta navijača za celu Poljsku i da se sa stadiona protera „vulgarno navijanje“.

Povezana vest:  Infantino urgirao da se dozvoli povratak navijača na utakmice u Italiji

-Za bezbednost na stadionu odgovaraju klubovi, ali za borbu sa banditima tu je policija – rekao je Rusko.

Nakon divljanja huligana u Bidgošću policija je do sada uhapsila 26 osoba, 13 iz kluba navijača Legije i 13 navijača Leha. Od njih 26, osmorica su priznali krivicu i prihvatili uslovne zatvorske kazne,

visoke novčane kazne i zabranu ulaska na stadion narednih četiri do pet godina.

Pet godina zatvora preti i jednom od huligana koji je šutnuo kamermanku jednog poljskog sportskog televizijskog kanala.

Šef policije Matejuk procenio je da će za kršenje zakona u vreme utakmice u Bidgošću odgovarati oko 1.000 huligana.